Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șefa misiunii USAID, despre corupție…

Șefa misiunii USAID, despre corupție și reforma justiției din R. Moldova

În Republica Moldova nu s-au „înregistrat progrese semnificative în ce privește investigarea celor care se fac vinovați de așa-numita mare corupție. Aveți nevoie de o bună guvernare, de un sistem judiciar funcțional și de o luptă veritabilă împotriva corupției”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă de către șefa misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Karen Hilliard.

În cadrul interviului, oficiala a declarat că statul de drept și reforma justiției sunt aspecte foarte importante, care influențează progresul economic al R. Moldova.

„Aveți nevoie de o bună guvernare, de un sistem judiciar funcțional și de o luptă veritabilă împotriva corupției pentru a sprijini businessul, astfel încât micii antreprenori să își poată dezvolta afacerile liber, deschis și fără corupție. La fel și marii investitori, să aibă încredere că prevederile contractelor pe care le semnează aici, în Republica Moldova, nu se vor schimba pe parcurs”, a notat șefa USAID.

Pe segmentul reformei justiției, oficiala a menționat că USAID a sprijinit în Republica Moldova implementarea programului integrat de gestionare a dosarelor, care a făcut mult mai dificilă distribuirea cazurilor de judecată în funcție de interese, la fel și coruperea anumitor judecători. De asemenea, aceasta a mai comunicat că R. Moldova mai este capabilă să redobândească poziția de lider în cadrul Parteneriatului Estic, însă este necesar implimentarea reformelor.

„Mesajul meu în ce privește reformele și drumul european ar fi: țineți-o tot așa! Republica Moldova a progresat în acești trei ani cât am avut privilegiul să locuiesc aici. Sunt încântată de Programul de dezvoltare a domeniului turismului în Republica Moldova, care va transforma această țară în una din cele mai râvnite locuri din Europa. Voi reveni aici peste cinci ani și vă asigur că acest loc va fi diferit. Deci, cred că cetățenii moldoveni ar trebui să aibă încredere în evoluția propriei țări, în viitorul european al Republicii Moldova”, a mai spus Karen Hilliard.

În această săptămână, Karen Hilliard își încheie mandatul în R. Moldova. Aceasta a devenit șefă a Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA din Republica Moldova în vara anului 2016. Anterior a deținut funcția de șef al USAID din Armenia.

Sursă foto: deschide.md