Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ședință specială la Guvern. Ce…

Ședință specială la Guvern. Ce decizie s-a aprobat?

După ce ședința de ieri a Guvernului a fost amânată,  Guvernul a aprobat o decizie, într-o ședință specială de azi dimineață. Aceasta se referă la sesizarea Curții Constituționale în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlament  în cazul în care Președintele R. Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Astfel, „Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 23 martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către Președintele R. Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința Președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament.

Totodată, Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către Președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat stipulat de art. 6 din Constituție”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat  că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova,  la funcția de ministrul al Apărării.

A fost propus un candidat la funcția de ministru al Apărării. Cine este acesta?

Curând după aceasta, Igor Dodon a anunțat  că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.

Schimb de favoruri între Igor Dodon și candidatul său la funcția de Ministru al Apărării?

De ce Plahotniuc l-a propus pe Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării? Argumentul lui Leancă

Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării.

Reacția lui Pavel Filip la refuzul lui Dodon de a-l numi ministru al Apărării pe Eugen Sturza