Ședință închisă la Parlament. Ce informații au fost făcute publice despre Fundația „Open Dialog”

Raportul elaborat de comisia parlamentară cu privire la elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a R. Moldova a fundației „Open Dialog” a fost audiat în plenul Parlamentului cu camerele închise, departe de ochii cetățenilor și a jurnaliștilor. Audierea a fost făcută cu ușile închise în legătură cu caracterul confidențial al informațiilor care se regăsesc în raport.

Chiar dacă fracțiunea PLDM a propus ca raportul să fie discutat în ședință publică, președintele Parlamentului a menționat că acest lucru nu este posibil, dat fiind caracterul secret al informațiilor.

Raportul a fost repartizat deputaților la începutul ședinței. Andrian Candu i-a informat pe deputați că aceștia nu au voie să înregistreze în nici un fel documentul, or, în caz contrat, aceștia vor răspunde penal.

„Raportul pe care îl primiți acum în plen, conține informații confidențiale. Aveți posibilitatea la ședința de astăzi să vă păstrați partea deschisă, iar cea confidențială trebuie restituită la sfârșitul dezbaterii”, a declarat președintele Parlamentului.

Raportul a fost prezentat în plen de către deputatul democrat Igor Vremea, președinte al comisiei de anchetă. Acesta a oferit informații despre fundația „Open Dialog”, condusă de Ludmila Kozlowska, precizând că pe pagina web a fundației nu există rapoarte financiare.

„Conform prevederilor declarate pe pagina fundației, organizația este finanțată din donații și granturi de la persoanele fizice, dar și companii din Polonia și de peste hotarele ei. Fundația a obținut suport financiar și material și de la anumite organizații, inclusiv focusate pe Federația Rusă”, a menționat Igor Vremea.

Potrivit raportului elaborat de comisia Parlamentară, fundația „Open Dialog” a fost finanțată și din alte surse, care însă nu a fost făcute public, cum ar fi: tranzacții cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, livrarea de echipament militar în statele implicate în conflicte regionale, plăți din zone offshore cu traseu și proveniență dubioasă, dar și scheme de spălare a banilor, precum și din frauda bancară din R. Moldova.

După furnizarea acestor informații, camerele din plenul Parlamentului au fost deconectate pentru prezentarea informațiilor secrete.

Ulterior, camerele din plenul Parlamentului au fost din nou pornite, iar Igor Vremea a declarat că pe lângă activitățile declarate de apărare a drepturilor omului, „Open Dialog” a întreprins și activități de reprezentare la foruri internaționale a intereselor persoanelor din statele post sovietice, asupra cărora au fost formulare acuzații de ordin penal.

„Multiple cazuri administrate de fundația „Open Dialog” vizează afaceriști cu background dubios, originari din fosta URSS. Presa poloneză a scris că fundația folosește în acest proces fenomenul fake news pentru ca să își prezinte clienții drept victime ale persecutării politice”, a menționat Vremea.

Totodată, raportul precizează că R. Moldova a apărut în atenția „Open Dialog” după reținea la Kiev a lui Veaceslav Platon, care a fost ulterior extrădat în R. Moldova.

La 4 octombrie curent, la inițiativa Partidului Democrat, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării partidelor politice, în special PAS și PPDA. PD afirmă că organizația Kozlovskăi a atacat „în mod constant imaginea statului nostru, clasa politică de la Chișinău, în fața partenerilor de dezvoltare, exercitând și imixtiune ilegală în activitatea politică moldovenească”. De cealaltă parte, PAS și PPDA resping acuzațiile.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Da, mai bine s-ar ocupa de fundația “juifionokului” Ilan Șor, numită “partidiara” șor! A furat de la poporul moldovenesc suma uriașă de 2,9 miliarde de dolari cu 4 ani în urmă și până acum “juifiara” n-a întors nici un ban, n-a stat la dubală nici o zi, iar apărătorul lui, “anghel spasiteli”, talpa iadului Plahotniuk ne-a pus această sumă uriașă tot pe spinarea poporului moldovenesc, ca datorie publică! Acești 2,9 miliarde de dolari îi vom “plăti” de două ori. Odată ni i-a furat “juifiara” Ilan Șor din bănci, iar a doua oară suntem impuși să-iplătim de talpa iadului Plahotniuk, ca datorie publică!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *