Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Secretarul General al OSCE promite…

Secretarul General al OSCE promite sprijin pentru retragerea munițiilor de la Cobasna

Progresul obținut de Chișinău și Tiraspol în procesul de reglementare transnistreană are un impact pozitiv pentru populația locală și oferă un bun exemplu de soluționare a conflictelor pentru tot arealul OSCE, a declarat Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, în timpul vizitei sale recente de trei zile în R. Moldova.

În cursul primei sale vizite în Moldova, în calitate de Secretar General al OSCE, Thomas Greminger s-a întâlnit la Chișinău cu Președintele R. Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar și cu alți oficiali. La Tiraspol, Greminger a avut întâlniri cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev.

Greminger a calificat drept încurajator dialogul militar restabilit între R. Moldova și Federația Rusă privind retragerea munițiilor și armamentului din depozitul de la Cobasna.

„OSCE are mandatul de a asigura transparența acestui proces și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest scop”, a declarat Secretarul General. „OSCE este pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar”, a adăugat el.

Secretarul General a mai punctat că desfășurarea transparentă a alegerilor locale din 20 octombrie, în conformitate cu angajamentele OSCE, va fi importantă pentru dezvoltarea în continuare a democrației și a statului de drept în Moldova.

Pentru a vizita malul stâng al râului Nistru, Secretarul General a traversat podul între localitățile Gura-Bîcului și Bîcioc. După o perioadă îndelungată în care a fost închis pentru circulație după  conflictul din 1992, podul a fost redeschis în 2017, ca parte a procesului de reglementare.  Misiunea OSCE a finanțat recent o evaluare tehnică a podului, care va permite creșterea traficului rutier pe acest important coridor de transport aflat pe direcția est-vest, care leagă inclusiv Moldova de Odesa, punctul principal de comerț din regiune.

În timpul vizitei în Moldova, Greminger s-a întâlnit cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor implicați în procesul de reglementare transnistreană, membrii comunității internaționale și ai societății civile din țară, precum și cu angajații Misiunii OSCE în Moldova.