Schimb de replici la începutul ședinței Parlamentului: „Ați destrămat partidul, iar acum vreți să destrămați și fracțiunea”

La începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, Andrian Candu, președintele Parlamentului, a felicitat-o pe Aliona Babiuc pentru noua sa funcție de deputată în Parlament.

Cu toate acestea, deputații din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) au anunțat că refuză ca Aliona Babiuc să o înlocuiască în fracțiunea sa parlamentară pe Oxana Domenti. „Aliona Babiuc a fost inclusă în lista electorală a PCRM la alegerile din anul 2014 în calitate de prim-secretar al comitetului raional Briceni al partidului. Dar în anul 2015 dumneaei a fost exclusă din rîndurile Partidului Comuniștilor din R. Moldova. Prin hotărîrea Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM din 6 octombrie 2015, activitatea primului secretar al comitetului raional Briceni al partidului a fost apreciată ca nesatisfăcătoare. În această hotărîre au fost indicate măsuri și termene concrete pentru înlăturarea lacunelor constatate. Ulterior, în timpul unui control repetat al situației, s-a constatat că nici unul din numeroasele neajunsuri în activitatea comitetului raional Briceni al PCRM condus de Aliona Babiuc nu a fost înlăturat. Ca urmare, pe 16 decembrie 2015, Comisia de partid a luat decizia ca Aliona Babiuc să fie exclusă din rândurile partidului cu următoarea formulare: „Pentru încălcarea Statutului PCRM, aceasta constând în neluarea de măsuri în scopul consolidării unității ideologice și organizatorice a partidului în raionul Briceni”. În baza respectivului fapt, Comitetul Central al PCRM se pronunță categoric împotriva includerii Alionei Babiuc în componența fracțiunii Partidului Comuniștilor din Parlamentul R. Moldova”, scria PCRM într-un comunicat de presă transmis pe data de 11 decembrie.

Și de această dată, deputata comunistă Inna Șupac a atras atenția că Babiuc a fost exclusă din rândurile partidului în 2015 pentru că nu ar fi avut rezultate bune ca prim-secretar al comitetului raional PCRM Briceni. „Fracțiunea PCRM are șase deputați în Parlament: Elena Bodnarenco, Vasili Panciuc, Maria Postoico, Oleg Reidman, Inna Şupac și Vladimir Voronin”, a subliniat deputata Șupac.

„Ați destrămat partidul și acum vreți să destrămați și fracțiunea. Dar vă repet, am primit acest mandat din partea poporului care a dorit acest lucru și eu nu am să-l dezamăgesc”, i-a replicat deputata Aliona Babiuc. Aceasta va activa în Parlament ca deputat neafiliat, în cazul în care nu va decide să conlucreze cu altă fracțiune.

Menționăm că la 12 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat inițierea procedurii de validare a mandatului de deputat pentru Aliona Babiuc, candidatul supleant ales pe listele Partidului Comuniștilor. „În acest context, CEC va propune Curții Constituționale spre validare mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova candidatului supleant Babiuc Aliona de pe lista Partidului Comuniştilor din R. Moldova”, anunța CEC, într-un comunicat de presă. Asta după ce Vitalie Pîrlog, care era următorul la rând în baza listelor de la ultimele alegeri, din 2014, a refuzat să fie noul deputat în Parlament.

Amintim că, la 7 decembrie, deputata Oxana Domenti a anunțat că pleacă din politică.

„Am decis să mă retrag din politică și am depus mandatul de deputat în Parlamentul R.Moldova. Voi rămâne însă fidelă cauzelor sociale pentru care am pledat și le-am promovat mulți ani la rând atât în calitatea mea de consilier prezidențial cât și în calitate de președinte de comisie de sănătate și socială. Doresc să mulțumesc mult echipei în care am activat pentru toată susținerea pe care am avut-o în activitatea politică. Mulțumiri distincte președintelui Vladimir Voronin alături de care am lucrat fructuos 14 ani!”, a declarat Domenti.

Domenti a ocupat fotoliul de deputat din anul 2009. În 2015, ea a devenit șefa Comisiei parlamentare pentru sănătate, muncă și protecție socială. În perioada mai 2003 – mai 2009 a fost consilier al Președintelui R. Moldova Vladimir Voronin în problemele dezvoltării sociale.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *