Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Schimb de replici între Președinție…

Schimb de replici între Președinție și Parlament. Candu: „Ce fel de comandant suprem al armatei ești dacă nu îți pasă de armată?”

Andrian Candu, președintele Parlamentului, a vorbit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc peste câteva minute de la briefingul organizat de Dodon, despre decizia șefului statului de a nu permite militarilor moldoveni să participe la exercițiile militare din Ucraina.

„Consider că dl președinte Dodon abuzează de unele instrumente care îi sunt oferite de lege și consider că el înțelege greșit noțiunea de „comandant suprem al armatei”. La următoarea ședință a Consiliului de Securitate voi insista ca pe ordinea de zi a ședinței să fie discutat și subiectul privind abuzurile pe care le are președintele Dodon în acest domeniu, a exercițiilor militare și pagubele care sunt aduse securității, deoarece neparticiparea la aceste exerciții militare presupune o scădere a capacității de apărare a unei armate și cel vinovat trebuie să răspundă… Iar ce ține de declarațiile pe care le-a făcut dl Dodon, le vom examina în detaliu, va fi evaluată respectarea legislației, vom trage concluzii și vom acționa. Dl președinte nu trebuie să uite că competențile sale sunt stabilite clar de lege și, mai mult ca atât, există un plan de participare a unității militare la astfel de exerciții, aprobat de mai mult timp. Neparticiparea la astfel de exerciții presupune că armata noastră rămâne neantrenată, neefectivă și atunci ce fel de comandant suprem al armatei ești dacă nu îți pasă de armată?”, a declarat Candu.

De asemenea, acesta a menționat că efectivul Armatei Naționale trebuie să participe la orice exerciții posibile, „pentru că doar așa avem capacități și antrenament bun… Am văzut cu toții, în această săptămână, ping-pong-ul dintre Președinție și Guvern. Este regretabil faptul că dl președinte are o altă viziune, dar cu siguranță, vom găsi căile legale și constituționale pentru soluționarea acestei probleme”, a subliniat președintele Parlamentului.

Citiți aici:

„Comandantul suprem” se arată revoltat de decizia Guvernului

 „Joc” cu militari moldoveni în Ucraina: Dodon interzice, Guvernul aprobă, Dodon iarăși interzice