Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sărbătorirea „independenței” în regiunea transnistreană

Sărbătorirea „independenței” în regiunea transnistreană

Regiunea transnistreană sărbătorește cea de-a 25-a aniversare a pretinsei independențe față de R. Moldova.
Deși se confruntă cu o criză economică profundă, administrația de la Tiraspol a cheltuit bani mari pentru o paradă militară și diferite ceremonii culturale.

Din cauza acestei „sărbători”, Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina și-a anulat orele. Maria Roibu, directoarea liceului român din regiunea transnistreană, ne-a explicat că orele din ziua de 2 septembrie au fost transferate pe sâmbătă, 5 septembrie. „În Transnistria este sărbătoare și noi nu vrem să expunem riscului pe copii”, a explicat directoarea liceului. Potrivit ei, careul de primul sunet din acest an a decurs bine. „Nu am fost monitorizați de milițieni, nu s-au prezentat, dar nici nu i-am văzut prin apropiere. Nu știm ce politică au acum, dar acest an a fost unul mult mai liniștit decât precedenții”, ne-a spus Maria Roibu, directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina.

Amintim că, la 2 septembrie 1990, așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol a proclamat R. Moldovenească Nistreană și, cu sprijinul trupelor rusești, a izbutit în urma confruntării armate din 1992 să preia controlul asupra celei mai mari părți a zonei transnistrene a R. Moldova.