Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șapte secretari generali de stat:…

Șapte secretari generali de stat: cine sunt și cine i-a ales în funcții

Din cei 44 de candidați admiși în concursul pentru ocuparea funcțiilor de secretari generali de stat în cadrul ministerelor, doar șapte persoane au promovat proba interviului, desfășurată între 16-17 octombrie. Respectiv, doar șapte ministere s-au ales cu secretari generali de stat. Deși în concursul pentru această funcție la Ministerul Finanțelor s-au înscris trei persoane, iar la Ministerul Afacerilor Interne, cinci persoane, Comisia de concurs nu a ales niciun candidat. Termenul de depunere a dosarelor în acrest caz a fost prelungit.

Câştigătorii concursului pentru funcția de secretar general de stat în cadrul ministerelor sunt:

  1. Burduja Radu  – Ministerul Apărării
  2. Gîlca Boris – Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale
  3. Munteanu Anatolie – Ministerul Justiţiei
  4. Căpățînă Mihail – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
  5. Șarov Igor – Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării
  6. Iabanji-Costin Iulia – Ministerul Economiei şi Infrastructurii
  7. Ușurelu Iurie – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului

Candidații au fost selectați de către Comisia pentru organizarea și desfășurarea concursului de ocupare a funcțiilor publice de conducere de nivel superior, din care fac parte secretara  generală a Guvernului, Lilia Palii, directorul Contrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, doctorul în istorie și conferențiarul universitar la Academia de Administrare Publică, Andrei Groza, doctorul în economie și conferențiarul universitar la Academia de Studii Economice a Moldovei, Alic Bîrcă, președinta Asociației Obștești „Gender-Centru”, Valentina Bodrug-Lungu, șeful Secției control venituri și proprietăți a Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișcă și șefa direcției juridice a Cancelariei de Stat, Aliona Medvețcaia.

De asemenea, Comisia a examinat dosarele depuse la concursul pentru funcțiile de secretar de stat în cadrul ministerelor. Lista candidaţilor care au promovat competiţia CV-urilor şi sunt admişi la interviu poate fi accesată AICI.

Prin aprobarea în lectură finală, în iulie curent, a reformei Guvernului, cu votul a 52 de deputați, a fost eliminată funcția de viceministru și introdusă funcția de secretar general de stat în ministere.

Respectiv, secretarul general de stat va avea statut de funcționar public de conducere de nivel superior. Acesta va asista ministrul în activitatea de conducere a ministerului prin asigurarea realizării legăturilor funcționale dintre ministru și corpul de funcționari publici, dintre subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului, precum și dintre ministru și structurile organizaționale din sfera de competență a ministerului.