Sandu, Năstase și Cibotaru, despre rezoluția europarlamentarilor: „Este o sentință grea dată guvernării”

Liderii partidelor de opoziție, PAS, Platfroma DA și PLDM, au adresat cetățenilor un  mesaj video comun, după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, precum să suspende și sprijinul bugetar pentru R. Moldova. Cei trei se declară mulțumiți de decizia eurodeputaților și de unitatea forțelor politice și civice democratice din R. Moldova.

„Textul acestei Rezoluții este unul foarte dur pentru autoritățile din R. Moldova și, evident, motivul acestei rezoluții este decizia abuzivă a autorităților din R. Moldova de anulare a alegerilor din mun. Chișinău. În această Rezoluție se spune foarte clar că această decizie este una contrară principiilor democratice. (…) Europarlamentarii indică asupra îngrijorărilor pe care le au și folosesc un limbaj foarte dur, își exprimă solidaritatea cu cetățenii R. Moldova, votul cărora a fost furat. (…) Textul acestei rezoluții este destul de lung și destul de dur la adresa autorităților, care vine să sprijine cetățenii și aspirațiile democratice ale R. Moldova”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, i-a mulțumit eurodeputatului Cristian Preda, care a elaborat rezoluția adoptată și care „s-a bucurat de sprijinul unei majorități consistente a europarlamentarilor europeni”. Totodată, liderul Platformei DA s-a declarat mulțumit de „unitatea forțelor politice și civice democratice din R. Moldova”.

„Este o sentință grea dată guvernării Plahotniuc-Dodon. Este o sentință dată guvernării și nu R. Moldova. Faptul că la Chișinau nu au fost validate niște alegeri liber exprimate, a determinat să vină această sentință a Parlamentului European, continuată cu suspendarea finanțării, până la indeplinirea unor condiții foarte și foarte dure. Anularea votului mixt este una dintre aceste condiții și noi o să ne batem până la capăt pentru anularea acestuia”, a spus Andrei Năstase.

„Este un mesaj foarte puternic de sprijin pentru cetățenii R. Moldova, care astăzi sunt nevoiți să lupte pentru drepturile sale fundamentale, de a alege, de a trăi, de a fi într-o țară civilizată. Un alt mesaj extrem de important care a fost transmis astăzi în Parlamentul European și care a fost adresat concret, guvernării, este adresat justiției din R. Moldova și structurilor de forță − să nu mai recurgă la presiuni și acțiuni de intimidare a oamenilor, acest lucru este condamnat de structurile UE ”, a declarat Viorel Cibotaru, președintele Partidului Liberal Democrat din R. Moldova.

La 5 iulie, cu 343 de voturi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind criza politică din R. Moldova creată după invalidarea alegerilor locale noi. Autorii Rezoluției sunt deputații din Grupul Partidului Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup politic din Parlamentul European.

În decembrie 2017, în familia Partidului Popular European au fost acceptate PAS și PPDA. Din familia PPE face parte și PLDM.

Foto: facebook.com/maia.sandu/

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Păi da cum altfel? Plahotniuk a capturat tot ce se poate, da UE să-i mai deie și bani? Plahotniuk și justiția capturată de el ne invalidează votul chiținăuienilor pe motive inventate și mai vrea bani? Să-i deie Șor pentru că nu-l bagă la dubală!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *