Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rușii au cerut ca Plahotniuc…

Rușii au cerut ca Plahotniuc să fie anunțat în căutare internațională. De ce a refuzat INTERPOL solicitarea?

Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc și, pe 8 decembrie, a constatat că aceasta este una motivată politic. Informația este cuprinsă într-un răspuns oficial oferit de Centrul de Cooperarea Polițienească Internațională la solicitarea scrisă a redacției deschide.MD. 

Sursa citată menționează că secretariatul General al OIPC INTERPOL a cerut tuturor statelor-membre să nu dea curs solicitărilor venite din partea Federației Ruse în ceea ce îl privește pe Vlad Plahotniuc și să elimine eventualele înregistrări aflate în bazele de date naționale pe acest nume. OIPC și-a motivat decizia prin faptul că Organizația nu poate să intervină în dispute de natură politică între două state-membre. 

În răspunsul primit de portalul www.deschide.md se menționează că încercările Federației Ruse de a-l da în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc au fost efectuate în mod repetat. Astfel, pe data de 6 iunie a mai fost emisă o decizie asemănătoare celei din 8 decembrie în privința liderului PD. Ca și în cazul primului demers, OIPC INTERPOL l-a considerat motivat politic.

Portalul rus Rosbalt scria anterior că potrivit unei surse din cadrul organelor ruse de anchetă , Vladimir Plahotniuc, fiind parte a unui grup organizat, ar fi comis uciderea a mai mult de două persoane cu o cruzime deosebită,  pe motive de ură politică, ideologică, rasială și națională. Tribunalul regiunii Basmani a formulat o cerere de arestare a lui Plahotniuc, în absența acestuia. Decizia privind arestul în absență a fost luată pe 30 noiembrie 2017. Dosarul penal pornit în Rusia împotriva lui Plahotniuc ar avea la bază o plângere depusă de Renato Usatîi, primarul or. Bălți.