Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rusia va expulza 150 de…

Rusia va expulza 150 de diplomaţi, dintre care 60 sunt americani. Ce măsuri sunt anunţate pentru alte state

Ieri, 29 martie, Federația Rusă a anunțat că va expulza 60 de diplomaţi americani din Rusia şi va închide Consulatul SUA din oraşul Sankt-Petersburg. Decizia este o reacţie la măsuri similare dispuse de preşedintele american, Donald Trump, după atacul neurotoxic din Marea Britanie. În total, Rusia ar urma să expulzeze aproximativ 150 de diplomaţi din zeci de țări, anunță Mediafax.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat joi seară că ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat pentru a i se aduce la cunoştinţă măsurile de retorsiune luate de Administraţia Vladimir Putin.

Pe baza principiului reciprocităţii, ca măsură de retorsiune, 58 de funcţionari ai Ambasadei SUA din Moscova şi doi funcţionari de la Consulatul american din Ekaterinburg au fost declaraţi personae non gratae, din cauza activităţilor incompatibile cu statutul diplomatic. Vor trebui să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse până pe 5 aprilie 2018″, a declarat Serghei Lavrov, precizând că măsuri simetrice vor fi luate împotriva tuturor ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi.

„Vom face mai mult de atât”, a continuat Serghei Lavrov, anunţând că Rusia va convoca o reuniune de urgenţă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în scopul iniţierii dialogului pentru aflarea adevărului despre atacul neurotoxic din Marea Britanie, pe care Londra îl atribuie Moscovei.

„Referitor la restul ţărilor, vom furniza o reacţie simetrică. Acest lucru se referă la numărul de membri ai personalului diplomatic care vor părăsi Rusia”, a mai declarat Serghei Lavrov.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că decizia Rusiei de a expulza diplomații americani nu are nicio justificare și că Rusia nu ar trebui să se comporte ca o victimă, relatează Euronews.

„Noi nu considerăm acest pas o măsură diplomatică reciprocă. Pentru atacul teribil asupra cetățeanului britanic și a fiicei sale, poartă răspundere Federația Rusă. Repet, aceasta înseamnă că Rusia a încălcat Convenția privind interzicerea utilizării armelor chimice, folosind substanța Noviciok”,  a declarat reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, Heather Neuart.

Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU), Serghei Skripal, este în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. Starea fiicei lui, Iulia Skripal, s-a ameliorat. Un poliţist care a intervenit a fost, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenţi de spionaj efectuat între Statele Unite şi Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informaţii externe (MI6).

Citiți și: Expulzarea diplomaților ruși: o cronică a evenimentelor