Rusia, audiată la Comitetul ONU împotriva Torturii, a vorbit despre „controlul” asupra regiunii transnistrene

Comitetul Organizației Națiunilor Unite împotriva Torturii (UNCAT) a evaluat, la 26 iulie 2018, situația respectării drepturilor omului în baza celui de-al șaselea raport periodic al Federației Ruse, informează Promo-Lex. În cadrul ședinței a fost pus în discuție și subiectul privind respectarea de către Federația Rusă a drepturilor omului din regiunea transnistreană, iar membrii delegației ruse au fost rugați să facă clarificări în acest sens.

La sesiunea de evaluare a Republicii Moldova din 2017, Comitetul ONU împotriva Torturii a constatat lipsa capacității Republicii Moldova de a exercita controlul efectiv asupra regiunii transnistrene, fapt ce împiedică aplicarea Convenției împotriva Torturii în această regiune, iar recunoașterea unui „vacuum legal” în regiune sau a unei „găuri negre” în spațiul legal european este inadmisibilă. Respectiv, Promo-LEX în parteneriat cu OMCT au prezentat în atenția experților Comitetului un raport privind obligația extrateritorială a Federației Ruse privind asigurarea protecției dreptului de a nu fi supus torturii sau altor rele tratamente în regiunea transnistreană. În acest raport, a fost atrasă atenția asupra faptului că obligațiunea extrateritorială a statelor în a preveni tortura și alte relele tratamente este aplicată chiar și atunci când statele exercită indirect sau direct, de facto controlul efectiv asupra persoanelor sau teritoriilor.

În cadrul evaluării Federației Ruse, pentru prima data, experții Comitetului au abordat întrebarea cu privire la obligația extrateritorială a Federației Ruse privind asigurarea protecției drepturilor omului în regiunea transnistreană.

În același timp, contrar constatărilor Curții Europene ale Drepturilor Omului, la 26 iulie, delegația Federației Ruse a replicat precum că nu au deținut niciodată un control efectiv asupra regiunii transnistrene, astfel încât situația drepturilor omului nu poate fi discutată în sesiunea de revizuire a Federației Ruse.

Reacționând la comentariile delegației Federației Ruse, experții Comitetului au reamintit despre caracterul complementar al organelor ale drepturilor omului și despre principiul jurisdicției extrateritoriale.

Mihai Galperin, viceministrul rus al Justiției și președintele Delegației Federației Ruse, a declarat că subiectul privind regiunea transnistreană trebuie poate fi abordat doar într-un format politic.

„Niciun fel de control efectiv asupra regiunii transnistrene nu exercită și nu poate exercita, deoarece știind perfect geografia, putem spune că transnistria este mărginită pe de o parte de Ucraina, iar pe de altă parte, de Moldova. Respectiv, a vorbi despre faptul că oarecare persoane au acces acolo, pe teritoriul acestor state, probabil, nu este consistent, astfel cum Federația Rusă nu are un hotar comun cu transnistria”, a replicat Mihail Galperin.

Comitetul ONU împotriva Torturii urmează să emită mai târziu Observațiile Concluzive cu recomandările relevante, pe care Federația Rusă va trebuie să le implementeze pe parcursul următorilor ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *