Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ROMANIA LIBERĂ: O nouă metodă…

ROMANIA LIBERĂ: O nouă metodă prin care separatiştii pun beţe în roate Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Mai este puţin timp şi, la 1 septembrie, va începe noul an de învăţământ în Republica Moldova. La fel şi în cele opt şcoli româneşti din Transnistria. Dar a apărut, de puţin timp, o mare problemă în ceea ce priveşte Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, scrie România Liberă, precizând că, recent, curtea acestei instituţii a fost ocupată de un adevărat depozit de fiare vechi. Mai precis autobuze scoase din uz. Este pusă în pericol siguranţa elevilor. Plus de asta, careul şcolii nu mai poate fi folosit ca loc de ceremonie, când va suna, din nou, clopoţelul pentru şcolari.

România Liberî descrie imaginea ce se conturează în curtea liceului cu studiere în limba română: „Dezolantă imaginea! Caroserii ruginite. Autobuze şi microbuze. Unele nu mai au nici roţi. Se sprijină efectiv pe butuci. Altele nu au geamuri. Nişte fiare vechi demne de groapa de gunoi sau de furnalul unde ar trebui să fie topite. Ba mai mult decât atât, directorul Liceului, profesorul Ion Iovcev, spune că s-a început şi construirea unor garaje în curtea şcolii. Cât priveşte maşinile defecte, unele par a fi pregătite pentru reparaţii. Deci vor fi şi ateliere mecanice. Garaje, ateliere, depozit. O atmosferă „propice” pentru elevii de aici, în anul şcolar care se apropie”.

Cu referire la siguranța elevilor, directorul Vesile Iovcev este îngrijorat că elevii acestui liceu de fapt nu ar avea unde se aduna la careul de la 1 septembrie. „Dar unde să mai stai, printre fantomele autobuzelor defecte şi cărămizile viitoarelor garaje? Cum clădirea şi terenul din jurul liceului se află sub influenţa administraţiei locale din Tiraspol, e clar că profesorii acestei şcoli nu au nicio putere să se opună unor asemenea decizii. Pe deasupra, atrage atenţia profesorul Iovcev, mai trebuie luat în considerare şi riscul de accidentare, în cazul elevilor aflaţi în preajma namilelor din metal. „A început contruirea unor garaje chiar pe teritoriul unde trebuie să petrecem careul solemn de 1 septembrie. Multe maşini sunt defecte, iar reparaţia lor se face în curtea liceului, astfel punând în pericol securitatea elevilor”, subliniază dascălul.

Jurnalistul de la România Liberă mai scrie că fotografiile rablelor care au fost aduse în curtea liceului vorbesc de la sine despre bizara situaţie creată. Sau poate că nu e chiar atât de ciudată. Având în vedere că limba română le stă ca un os în gât separatiştilor din Transnistria. Altfel, aşa cum remarcă, cu amărăciune, profesorul Iovcev, comisia mixtă pe teme de Educaţie, formată din experţi de la Chişinău şi Tiraspol, aprecia, nu cu mult timp în urmă, referitor la activitatea Liceului „Lucian Blaga”, faptul că această instituţie este pregătită, din punct de vedere didactic, pentru noul an de învăţământ. Dar dacă se poate, vorba aia, ca Tiraspolul să pună o nouă piedică instituţiei româneşti, de ce nu?!…