Rezultatele concursului privind finanțarea din bugetul de stat în anul 2015 a proiectelor culturale

Ministerul Culturii a prezentat rezultatele concursului vizând finanțarea din bugetul de stat în anul 2015 a proiectelor culturale ale asociațiilor obștești.

Cota finanțării de stat a proiectelor culturale stabilită prin Legea bugetului pentru anul 2015 pentru asociațiile obștești, este de 2 mln de lei.

La concursul proiectelor culturale ediția 2015 au fost depuse 111 proiecte culturale venite din partea a 71 de asociații obștești, inclusiv uniuni de creație. Astfel, 44 de asociații au obținut finanțări pentru anul 2015, comparativ cu 38 de asociații din anul 2014.

Totodată, a crescut și cota proiectelor câștigătoare, pentru anul 2015 sunt finanțate 62 de proiecte culturale sau cu 9 mai multe în comparație cu anul 2014, când au fost finanțate 53 proiecte culturale.

Proiectele culturale finanțate sunt clasificate în 8 categorii: Artă populară și muzeografie, Arte vizuale, Cinematografie, Cultura comunitară, Literatură, Muzică, Muzică, Patrimoniu cultural și Teatru.

În anul 2015 se remarcă creșterea cotelor de finanțare pentru domeniile arte vizuale, cinematografie și muzică. În același timp, finanțarea proiectelor din alte domenii culturale s-a păstrat fie la nivelul anului 2014 sau au marcat o anumită scădere, acest fapt fiind cauzat de calitatea proiectelor depuse.

Aici găsiți lista proiectelor culturale 2015: Lista Proiecte Culturale 2015


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Claudiu

  Succes dna Monica Babuc in ceea ce faceti pentru ca va reuseste foarte bine. Cred ca este unicul ministru care cu adevarat a reusit se renasca valorile nationale si cu o mare priza din partea la societate.

  • Elena Nuca

   2 mln de lei pentru ONG-urile de cultura este un start bun. Cu cat mai multe proiecte de acest gen vor fi dezvoltate cu atat tara noastra va deveni mai atractiva pentru turistii straini.

 2. victor

  putin, dar se face, in vitor sper sa fie un buget mai amre, insa miine jos nu trebuie de dat, munseala ))

 3. Andrei

  Babuc a dat o noua culoare culturii. Avem deja obiceiuri in patrimoniul international, se incearca reabilitarea monumentelor culturale, pe linga asta statul a dublat practic proiectele culturale pe care le sustine, chiar daca bugetul e unul modest, dar obiectivitatea acordarii lor ne spune mult despre capacitatile profesioniste a lui Babuc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *