Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezultatele alegerilor locale generale: cine…

Rezultatele alegerilor locale generale: cine sunt primarii care au câștigat din primul tur în cele mai mari orașe

La 20 octombrie, în R. Moldova, au avut loc alegeri locale generale, în urma cărora au fost aleși, din primul tur, 518 primari. În 380 de localități, niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile exprimate de alegători, astfel încât, la 3 noiembrie, ar urma să aibă loc turul doi al alegerilor, în cadrul căruia bătălia se va da între doi candidații – cei care au obținut cele mai multe voturi.

Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) arată că cele mai multe primării au fost câștigate în acest scrutin de către candidații Partidului Democrat (PD) și cei ai Partidului Socialiștilor (PSRM). Democrații au câștigat din primul tur 191 de primării, iar socialiștii – 124. Pe cea de-a treia poziție în clasamentul partidelor care au câștigat cele mai multe mandate de primar se află Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, care a câștigat 82 de primării. Un scor bun au avut și candidații independenți, care au obținut majoritatea voturilor în 64 de localități. La polul opus al clasamentului, cu câte o singură primărie câștigată, se numără Partidul Liberal și Partidul Unității Naționale.

Prezența la vot

Duminică, pe teritoriul R. Moldova și-au exprimat dreptul la vot peste 1,1 milioane de persoane, echivalentul a circa 42% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. În raport cu scrutinul din 2015, la alegerile de duminică au votat cu aproximativ 6% mai puțini alegători.

La nivel de țară, cea mai înaltă prezență la vot a fost înregistrată la Dondușeni (51,67%) și la Ocnița (50,13%), la polul opus poziționându-se, cu o prezență scăzută la urne, municipiul Bălți (36,11%) și municipiul Chișinău (36,05%).

ZdG vă prezintă detalii despre candidații care au câștigat funcția de primar, din primul tur, în cele mai importante orașe:

Bălți 

La funcția de primar de Bălți au râvnit 11 candidați, președintele Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, reușind să obțină o majoritate de 63.16% din voturile alegătorilor. Astfel, Usatîi ar urma să revină la cârma municipiului după ce, anterior, în februarie 2018, a renunțat la funcția de primar de Bălți. Usatîi a demisionat după ce pe numele său au fost deschise mai multe dosare, acesta fiind determinat să părăsească R. Moldova. Liderul PN a revenit în R. Moldova la scurt timp după plecarea PDM de la guvernare.

Orhei

Candidatul Partidului „Șor”, Pavel Verejanu, a învins detașat la Orhei, cu 80.03% din voturi. Verejanu a venit alături de Ilan Șor încă la alegerile locale din 2015, devenind consilier municipal, iar ulterior, președinte al Fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul Municipal Orhei. La alegerile locale noi, din mai 2018, Verejanu a candidat la funcția de primar de Bălți, dar a pierdut. 

Ungheni

La Primăria Ungheni, actualul primar, Alexandru Ambros, care a candidat independent, rămâne în funcție. Ambros a devenit pentru prima dată primar în 2007, fiind susținut de Alianța Moldova Noastră. La alegerile locale generale din iunie 2015,  a fost ales primar, pentru a treia oară, din partea PLDM, ulterior, însă, a părăsit formațiunea și, în septembrie 2016, a aderat la PDM, aflat atunci la guvernare. În septembrie 2019, a anunțat că pleacă din PDM.

Ialoveni

Cele mai multe voturi la Ialoveni, 55.12%, le-a acumulat Sergiu Armașu, care câștigă astfel un nou mandat de primar. Armașu a candidat independent în aceste alegeri, deși, la alegerile parlamentare din 2019 a susținut deschis candidatul PDM în circumscripția Ialoveni.

Strășeni 

Valentina Casian a câștigat cel de-al treilea mandat de primar de Strășeni. Aceasta a candidat independent și a acumulat 79.87% din voturi, fiind susținută în acest scrutin de Blocul ACUM, PL și PLDM. În 2011, când a devenit primară pentru prima dată, Casian a reprezentat PL, iar în 2015, deși a fost independentă, a fost susținută de Platforma formată atunci de Iurie Leancă.

Briceni

La Briceni, în cursa electorală au participat patru candidați, iar cele mai multe voturi, 80.95%, le-a acumulat Vitalii Gorodinschi, candidatul PSRM. Gorodinschi a câștigat un nou mandat de primar, după ce a obținut această funcție și în urma alegerilor locale generale din 2015.

Ocnița

La Ocnița, pentru fotoliul de primar au concurat șapte candidați, iar cele mai multe voturi, 53.50%, i-au revenit candidatului socialiștilor, Victor Artamaniuc. Din anul 2015, Artamaniuc a activat în calitate de viceprimar de Ocnița.

Drochia

Nina Cereteu, candidata PN, a câștigat un nou mandat de primară a orașului Drochia, după ce a fost votată de 63.83% dintre alegători. Cereteu este fostă angajată a Ministerului Justiției, ajunsă în atenția opiniei publice în 2014, când a apărut într-o conferință de presă alături de Renato Usatîi, acuzându-l pe ministrul Justiției de atunci că ar fi dat indicații să refuze înregistrarea PN, care preluase „Partidul Popular Republican”. 

Glodeni

Candidata PN la funcția de primară a orașului Glodeni, Stela Onuțu, a câștigat, din primul tur, cel de-al doilea mandat la șefia localității, acumulând 59,1% din voturi, ceea ce înseamnă o victorie detașată față de principalul contracandidat, socialistul Ruslan Bernic, care a înregistrat 14,7% din sufragii. Anterior, Onuțu a fost membră a PCRM.

Cahul

Nicolae Dandiș a candidat independent la Cahul și, cu 81,95% din voturi, a câștigat un nou mandat. În 2015, Dandiș a învins, candidând tot independent.

La 3 noiembrie, în 380 de localități va avea loc turul doi al alegerilor. Pentru funcția de primar vor concura, preponderent, candidații PSRM (175), PDM (173) și ACUM (167).