Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezultate preliminare după numărarea a…

Rezultate preliminare după numărarea a 100% din procesele verbale. Ce candidat a obținut cele mai puține voturi

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova și Andrei Năstase, președintele Partidului Politic „Demnitate și Adevăr” au obținut cele mai multe voturi în urma alegerilor locale noi de duminică, 20 mai, după numărarea a 100% din numărul proceselor verbale. 
Cei doi se vor întâlni peste două săptămâni, în turul 2 de scrutin. Diferența dintre Ion Ceban și Andrei Năstase este de aproximativ 20 de mii de voturi (8,9%).Pe locul 3 s-a clasat Silvia Radu, candidata independentă, dar susținută masiv de televiziunile afiliate Partidului Democrat din Moldova. Aceasta a fost votată de 17,65% din alegători (39,4 mii). Cele mai puține voturi au mers către cel mai tânăr candidat din acest scrutin, Maxim Braila. Reprezentantul Partidului Popular a fost votat de 331 de oameni (0,15%).

Cu o rată de participare de 35,53%, alegerile locale din 2018 înregistrează cea mai mică rată de participare la vot din istoria alegerilor locale, declarate valabile.

Dintre cei peste 630 de mii de alegători din mun. Chișinău așteptați astăzi la urne pentru a alege primarul, la urnele de vot s-au prezentat doar puțin peste 225 de mii de persoane. Astfel, scrutinul s-a finalizat cu o rată de participare de 35,53%.

Din 1999, când primarul de Chișinău a fost ales pentru prima dată prin vot direct de către cetățeni, rata de participare înregistrată în 2018 este cea mai mică din istoria alegerilor locale declarate valabile.

Sursă date: e-democracy.md