Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reprezentantul Special al OSCE: „Dialogul…

Reprezentantul Special al OSCE: „Dialogul constructiv este singura cale de reglementare transnistreană”

Radojko Bogojević, reprezentantul Special al Președinției în exercițiu al OSCE din partea Serbiei pentru procesul de reglementare transnistreană, a încheiat vizita în regiune, în cadrul căreia a avut întâlniri cu reprezentanți politici de la Chișinău și Tiraspol.

Aceasta a fost ultima vizită a lui Bogojević în regiune în calitate de Reprezentant Special. El a deținut poziția în perioada președințiilor consecutive ale Elveției și Serbiei în OSCE pe parcursul anilor 2014 și 2015.

La Chișinău, Reprezentantul Special s-a întâlnit cu Viceprim-ministrul în exercițiu pentru reintegrare și negociatorul principal din partea Republicii Moldova, Victor Osipov. La Tiraspol, el s-a întâlnit cu negociatorul principal din partea Transnistriei, Vitalii Ignatiev.

„Pe parcursul ultimelor două zile, am reiterat mesajul meu principal ca Reprezentant Special despre importanța contactelor frecvente și constructive între cele două părți”, a spus Bogojević. „Reuniunile formatelor „5+2” și „1+1”, precum și ședințele grupurilor de lucru, trebuie organizate în mod regular, fără pauze, indiferent de evenimente politice interne sau de alte provocări; este responsabilitatea pe care liderii ambelor părți o au față de populația de pe ambele maluri ale râului”, a declarat oficialul.

În cadrul întâlnirilor sale, Bogojević a subliniat că formatul „5+2” este, în cele din urmă, unicul mecanism pentru obținerea unei soluții cuprinzătoare, echitabile și durabile a conflictului, și a accentuat că, pe lângă ședințele formatului „1+1” și cele ale grupurilor de lucru, trebuie să aibă loc și negocierile în formatul „5+2”. De asemenea, el a subliniat că orice progres în discuții va necesita în mod inevitabil pregătirea ambelor părți de a ajunge la compromis.

„Este esențial ca părțile să demonstreze voință politică reală față de procesul de reglementare prin reluarea negocierilor în formatul „5+2” și prin rezolvarea problemelor de fond pe baza unui compromis”, a spus el.

În calitate de Reprezentant Special, Bogojević a lucrat la menținerea contactelor constructive între părți și la concentrarea dialogului pe dezvoltarea de soluții durabile pentru problemele cu care se confruntă oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„În perioada dificilă pentru această regiune, am lucrat pentru a promova o atmosferă constructivă și a consolida dialogul între părți și între toți participanți la formatul „5+2”, a afirmat Bogojević.

Negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, SUA și UE.