Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Replici între deputați: "Domnule Candu,…

Replici între deputați: „Domnule Candu, dacă ştiţi cine-i hoţul, de ce nu recuperaţi banii?”

Zilele trecute, Maia Sandu, ex-ministra Educației declara că PD-ul nu mai poate fi considerat un partid pro-european. Ulterior, a venit replica lui Andrian Candu, care a acuzat deschis PLDM-ul de furtul miliardului din sistemul bancar. Au urmat reacțiile mai multor deputați PLDM.

Maia Sandu, ex-ministra Educației: „Pentru că dezinformarea continuă, simt nevoia să îmi exprim cît se poate de clar părerea cu privire la partide. Nu am declarat niciodată că susțin o alianță cu comuniștii. Nu cred că PCRM poate deveni un partener serios în procesul de integrare europeană. Mai mult decît atît, nici PD nu mai poate fi considerat un partid care promovează valorile europene”.

Andrian Candu, președintele Parlamentului: „Ultimul timp observ mai multe mesaje, care vin din partea asa numitilor lideri, adevărați și mai puțin adevărați, ai PLDM, care pun la îndoială, iar unii chiar declarata cu voce tare, ca Partidul Democrat nu este pro-european. Aș vrea sa aduc aminte celor „bine informați” că PDM prin membrii săi, atât la nivel de Guvern, cât și la nivel de Parlament, au avut o mare contribuție la toate succesele legate de aproprierea noastră fata de UE, atât la obținerea regimului liberalizat de vize, cât și la negocierea și semnarea Acordului de Asociere și DCFTA. Pentru cei care nu cunosc, sau care nu vor sa cunoască, echipa Ministerului Economiei (condusă în ultimii 6 ani de exponenți PDM) a avut cea mai mare contribuție la nogocierea și semnarea DCFTA. Cea mai mare greșeală pe care PDM a făcut-o, și o asumă, este faptul că nu a intervenit mai prompt și public în ai opri pe liderii PLDM să fure miliardul din sistemul bancar. Iată de ce, dacă să furi miliardul pentru PLDM este a fi „pro-european” atunci evident eu cu colegii mei din PDM nu vrem sa fim asociați cu acestea”, a scris Andrian Candu în mesajul de pe o rețea de socializare

Vadim Pistrinciuc, deputat: Deoarece sunt si eu vicepresedinte al PLDM, nu pot sa nu-i raspund dlui Candu. Il invit la mine acasa, sa cautam impreuna miliardul. Nu va dura mult, e doar o garsoniera. Putem merge si la tara, cred ca a ramas o parte din gradina nesapata. Intre timp, putem depana amintirile, sa ne aducem aminte cine si ce spunea in 2011 – 2015, despre fraudele bancare, inclusiv ce puteau face institutiile pentru a preveni frauda secolului dar si cine a permis spalarile de miliarde prin Republica Moldova.  In concluzie: manipularea si minciuna au un sens atunci cand adevarul e bine ascuns. Cand exista o mare de oameni ce cunoaste adevarul – efortul manipularii devine ridicol.

Grigore Cobzac, deputat: „Trişează Candu şi PD-ul, cînd vorbesc că au ştiut despre furtul miliardului, dar nu au intervenit. Perdea de fum şi praf în ochi, iată sensul adevărat al acestor declaraţii. De fapt, după un an de anchetă cetăţenii se întreabă, unde sunt banii? Şi noi vă întrebăm Domnule Candu, dacă ştiţi cine-i hoţul, de ce nu recuperaţi banii? Voi, PD-ul controlaţi Procuratura Generală şi CNA- faceţi-o, aduceţi miliardul înapoi, nu umblaţi cu declaraţii iresponsabile. Mi se pare însă, strigăt în pustiu acest îndemn, or sunteţi însăşi cu pufuşor pe botişor. Să o ştiţi- atît timp cât banii nu sunt aduşi înapoi, veţi fi consideraţi complici, în cel mai bun caz sau chiar făptaşi. P.S: Iar cât a furat PD-ul se va afla după ce vom avea o Justiţie Independentă!”