Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Replica lui Dodon: „Am decis…

Replica lui Dodon: „Am decis să sesizez Curtea Constituțională”

Igor Dodon, șeful statului, a anunțat pe o rețea de socializare că va sesiza Curtea Constituțională „în privința examinării constituționalității prevederilor legii ce ține de completarea Codului Audiovizualului”.

„Reiterez poziția mea cu referire la așa-numitа lege anti-propagandă. Consider că ea atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”, opinează șeful statului.

Amintim că la 7 decembrie 2017, în cadrul ședinței Plenului Parlamentului a fost examinat și votat proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului ce presupune lupta cu propaganda externă.

Deputații Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), în semn de protest, au părăsit sala de ședință. S-au opus să voteze pentru acest proiect de lege și deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). „Cerem să fie incluse și numele deputaților care au votat pentru acest proiect de lege, ca să vedem cine a votat pentru asta și cine se face responsabil de astfel de decizii”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

„Prin acest proiect de lege se propune asigurarea securității informaționale a statului. Intenționăm să introducem noțiunea de „securitate națională” care va reprezenta un ansamblul de măsuri în vederea protecției persoanelor de eventuale tentative de dezinformare din exterior și neadmiterea provocărilor mediatice îndreptate împotriva R. Moldova.  În condițiile în care manipularea opiniei publice, dezinformarea din exterior sunt utilizate în loc de arme, protejarea securității informaționale a statului este la fel de importantă ca și asigurarea securității naționale, a suveranității, independenței și a integrității teritoriale a R. Moldova – valori supreme garantate de Constituție”, a menționat deputatul Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii acestui proiect de lege.

„Majoritatea cetățenilor se informează din știrile făcute de alt stat, care zilnic fac știri și transmit informația că țările membre UE sunt state eșuate. Tot aceste știri făcute de un alt stat a creat opinii eronate despre conflictul din Ucraina”, este de părere Mihaela Spatari, deputata Grupului Parlamentar Popular European.

În același timp, deputatul Lilian Carp susține că R. Moldova trebuie să lupte cu propaganda, care devine tot mai răspândită. „Mereu a existat și va exista această luptă împotriva propagandei. Însă, manipularea informațională deja trece toate măsurile. Acest proiect tinde să oprească cât de cât această propagandă. Suntem conștienți că acest proict de lege vine să securizeze din exterior R. Moldova, dar în interior sunt două holdinguri care au grijă să ne manipuleze. Ucraina și-a pierdut o parte din teritoriu, iar ucrainenii care trăiesc în Moldova, conform sondajelor, sunt de acord cu această anexare. Asta se datorează faptului că s-a dus o propagandă agresivă și oamenii au fost bombardați cu știri făcute de Federația Rusă. Vom susține acest proiect de lege pentru că este un prim pas în lupta cu propaganda”, a declarat deputatul.

Pentru acest proiect de lege au votat 61 de deputați din cei 87 prezenți.

Menționăm că, potrivit unui raport al Asociației Presei Independente, prezentat la sfârșitul lunii mai 2017, posturile TV rusești retransmise în R. Moldova au un conținut manipulator și propagandistic.