Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reminder: de ce Maia Sandu

Reminder: de ce Maia Sandu

Dragi politicieni,
Haideți să recapitulăm puțin niște lucruri despre care, am impresia, ați uitat cu totul. Sau nici nu știați de ele în momentul în care abia intraserăți în politică. Explicabil și asta, în contextul educației voastre prin școlile sovietice:

1.Odată aleși, voi nu faceți ceea ce vreți. Voi nu luați deciziile care vă trec prin cap. Voi reprezentați și apărați interesele alegătorilor voștri în cel mai bun mod posibil. La fiecare decizie, voi – aleșii poporului, trebuie să vă puneți o simplă întrebare: „asta își doresc cei care m-au votat?” Sunt absolut sigur că, atât votanții PLDM, cât și votanții PD și PL, inclusiv votanții unei părți din partidele în opoziție, ar susține candidatura Maiei Sandu pentru funcția de Prim-ministru. Dacă ați avea drept prioritate interesele cetățenilor într-adevăr, nu ați fi ezitat atât. Dacă țineți la alegătorii voștri, dacă nu mizați pe un singur lucru, și anume, că „o să îi balamuțiți mai târziu, poate au să uite proștii”, atunci ar trebui să renunțați la tertipuri și să votați un prim-ministru bun.

2.Odată ce sunteți numiți în funcție, ministerul, comisia sau autoritatea nu devin proprietatea voastră pentru următorii 4 ani, ci este oportunitatea voastră să confirmați că încrederea cetățenilor v-a fost acordată pe bună dreptate. Anume asta a făcut Maia Sandu la Educație – a depus tot efortul necesar pentru ca oamenii să aibă un viitor mai bun. Și fiecare din voi trebuie să aveți anume această preocupare. Iar pentru a face asta, chiar nu e nevoie de Harvard. În sens că, oricine poate adapta o asemenea gândire, după care competența fiecăruia va arăta fie rezultate, fie eșecuri. Însă la moment voi nici măcar nu gândiți așa, nici măcar nu încercați…

3.Când negociați poziții, ministere, portofolii, am impresia că ați uitat cu desăvârșire că negociați, de fapt, viața noastră de mâine, a tuturor. A celor ce v-au votat. În funcție de cărui (in)competent îi dați un minister sau altul, așa va fi calitatea sănătății noastre; așa viață vor avea pensionarii noștri; așa educație vor avea copiii noștri; așa salarii vom avea noi; așa se vor simți investitorii la noi în țară, de așa siguranță, infrastructură, calitate a vieții ne vom bucura în țara asta. Viețile noastre în funcție de, – ca să vezi! -, tipul de om pe care îl puneți responsabil de un domeniu sau altul. Și, uitându-ne în jur, se pare că nu vă prea pricepeți la politica resurselor umane sau așa-zisele „cadre”. 25 de ani la rând puneți în funcții oameni care știu să dea din umeri și să inventeze scuze de ce „nu s-a primit”. Ori, ați uitat cu desăvârșire pentru ce sau de ce sunteți implicați în politică.

4.În cazul în care nu știați, administrația asta se află într-o stare extrem de gravă. Incompetența și indiferența concurează cu corupția despre care vorbesc toți, iar uneori, am impresia că primele câștigă detașat. Viitorul Prim-ministru al R. Moldova, va trebui să fie, de fapt, în opoziție. Da, da. Prim-ministru în opoziție față de sistemul creat, alimentat și perpetuat de voi, dragi politicieni, timp de ultimii 25 de ani. Pentru ca el să nu se năruie și să se prăbușească tot peste voi, aveți nevoie de cineva în interiorul acestuia, care să-l deconstruiască, să-l reformeze și să îl civilizeze. Cu sistemul actual, fiecare zi este un pas mai departe de Europa, indiferent de retorica voastră. Așa se întâmplă, că nu prea aveți alternative pentru candidatura Maiei Sandu.

5.Mai cred că, mulți dintre voi, de ceva timp ne considerați imbecili irecuperabili. Altfel, nu îmi pot explica minciunile cu care operați, zvonurile pe care le plasați destul de amatoricește – se vede că ați angajat niște leneși, și alte trucuri de PR cu care operați. E anul 2015. Lumea gândește foarte diferit de cum vă imaginați voi. Voi ați rămas în anii `90, maximum 2000. Cauza din care încrederea populației în voi e atât de joasă e anume faptul că ne tratați ca pe o turmă. Da, există o parte a populației, care o fi mai înapoiată. Acest strat e tot mai subțire. Problema este că voi vorbiți cu toți ca și cum ați vorbi cu acest segment. Asta îi face pe cei mai răsăriți la minte să le fie greață de voi. Tentativele gestionării situației cu candidatura Maiei Sandu, gen „cumva să acoperim caca, las` că or uita idioții”, este cel mai recent exemplu. Tot mai puțini oameni cred în povești cu cocktailuri Molotov, cât de mult nu le-ați povesti.

6.Țara asta se duce de râpă și voi știți asta. Și când se va duce, ea se va duce cu tot cu imperiile voastre. Exact așa cum se zicea într-un articol citit recent, „Titanicul se scufundă, iar voi vă bateți de la sticlele de bere”. Ați dat un jurământ, când ați fost numiți în diferite funcții. Acum aveți ocazia să arătați că pentru voi nu au fost doar cuvinte goale. Aveți ocazia să vă treziți dimineața și să faceți un lucru bun pentru oameni. Dacă v-ați preocupa de asta cel puțin o zi din trei, noi toți am trăi mai bine. Când ați semnat ultimul Acord de Alianță, nimeni dintre voi nu părea nici fericit nici optimist. Probabil, credeți tot mai puțin în viitorul luminos despre care ne vorbiți. Luând o decizie corectă, bună, pe care o așteaptă acea parte a populației pe care ați ignorat-o cel mai mult (cei, care nu se consideră tâmpiți) aveți șansa să vă molipsiți și voi de ceva optimism.

Aș mai continua dar nu o să vă mai plictisesc. Să rămânem la 6 puncte la moment.
De ce Maia Sandu? Pentru că Maia Sandu este, probabil, unica persoană conștientă de cele de mai sus.

Autor: Dumitru Alaiba