Regulile celui de-al doilea tur al scrutinului din 28 iunie

Comisia Electorală Centrală a stabilit, pentru data de 28 iunie curent, desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor în 459 localităţi din R. Moldova.

În buletinele de vot vor fi înscrişi primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 14 iunie curent. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă unul dintre cei doi candidați se va retrage din cursa electorală pînă cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul scrutin.

Totodată, CEC a declarat nevalabile alegerile primarului s. Ulmu și consilierilor în Consiliul sătesc Ulmu, raionul Ialoveni. În acest context, CEC a stabilit pentru data de 28 iunie curent desfășurarea votării repetate în această localitate. Votarea repetată se va efectua pe baza acelorași liste electorale, cu aceleași candidaturi și cu participarea acelorași consilii și birouri electorale.

Amintim că în urma desfășurării alegerilor locale generale de duminică, 14 iunie 2015, au fost aleși 439 primari, dintre aceștia 358 sunt bărbați și 81 sunt femei.

Cei mai tineri primari aleși în primul tur sunt: Șor Ilan (28 ani), din partea Mișcării Social-Politică Republicană „Ravnopravie” – or. Orhei și Cuhari Ivan (28 ani), din partea Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, s. Unguri, r. Ocnița și Zaharia – Lavric Indira (29 ani), din partea Partidului Liberal, s. Romanovca, r. Leova. Cei mai în vîrstă primari aleși sunt: Ostaficiuc Ivan (71 ani), candidat independent, or. Cupcini, r. Edineț și Lozinschi Raisa (68 ani), din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, s. Chetroșica Nouă, r. Edineț.

Totodată, CEC a stabilit că, până la data de 26 iunie curent, concurenții electorali vor prezenta rapoartele financiare din campania electorală pentru turul al doilea de scrutin sau vor informa despre faptul că nu au deschis/redeschis contul cu mențiunea ”Fond electoral”. Partidele, alte organizații social-politice și blocurile electorale vor își prezenta rapoartele la CEC, iar candidații independenți la consiliile electorale de circumscripție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *