Reformele urgente, subiect de discuție între prim-ministra Sandu și comisarul Hahn. Ce urmează pentru R. Moldova

În primul dialog cu Maia Sandu în calitate de prim-ministră a R. Moldova, Johannes Hahn, comisar european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, a salutat tranziția pașnică a puterii și a aprecizat intenția acesteia de a continua cele mai urgente reforme, inclusiv cele discutate anterior UE.

Comisarul Hahn a subliniat disponibilitatea Uniunii Europene de a colabora cu noul Guvern și a confirmat, totodată, că susţinerea substanţială a UE şi consilierea pot fi rapid mobilizate odată ce condiţiile sunt îndeplinite şi noul Guvern va lucra pentru cetăţeni, inclusiv pe dimensiunea economică, respectarea statului de drept, reforma judiciară şi asigurarea pluralităţii media.

„Atât comisarul Hahn, cât și premierul Sandu au confirmat angajamentul reciproc pentru punerea în aplicare consolidată și consecventă a Acordului de asociere cu zona sa de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, respectând pe deplin principiile sale fundamentale de respectare a statului de drept și a democrației”, se arată într-un comunicat din 15 iunie al Comisiei Europene, unde se precizează că Maia Sandu l-a invitat pe Hohannes Hahn într-o vizită la Chișinău cât mai curând.

La 14 iunie, după o săptămână de „blocaj politic”, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că pleacă de la putere prin demisia Guvernului Filip.

A doua zi, Curtea Constituțională și-a revizuit și anulat hotărârile adoptate între 7-9, care punctau că termenul de formare a unui nou Guvern a expirat la 7 iunie și că după această dată deciziile Parlamentului, printre care alegerea speakerului și a unui prim-ministru, sunt ilegale.

CC a argumentat că baza deciziei sale a stat „situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *