Referendumul republican consultativ: rezultate finale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabil referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru ambele întrebări supuse referendumului și a aprobat, în cadrul ședinței din 3 martie, curent, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor scrutinului.

Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendumul republican consultativ ale consiliilor electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat următoarele:

  • pentru întrebarea „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” supusă referendumului, la votare au participat 1 144 261 alegători sau 39,78 %. Pentru opțiunea PENTRU s-au expus 744 529 de alegători, iar pentru opțiunea CONTRA – 266 188 de alegători.
  • pentru întrebarea „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” supusă referendumului, la votare au participat 1 143 397 alegători sau 39,74%. În acest caz, pentru opțiunea PENTRU s-au expus 808 266 de alegători, iar 202 497 de alegători au ales opțiunea CONTRA.

Hotărârile Comisiei despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului,  precum și raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, vor fi remise Curţii Constituţionale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *