Principală  —  IMPORTANTE   —   Referendumul republican consultativ, declarat valabil.…

Referendumul republican consultativ, declarat valabil. Cum au votat alegătorii

La 24 februarie 2019, în aceeași zi cu alegerile parlamentare, la inițiativa Partidului Democrat a avut loc și referendumul republican consultativ cu privire la micșorarea numărului de deputați. Circa 39% dintre alegători și-au exprimat votul la referendum. Deocamdată, încă 40 de procese verbale urmează să fie procesate.

Cetățenii au fost solicitați să răspundă, cu opțiunile „pentru” sau „contra”, la două întrebări:

  1.  Sunteți pentru reducerea numărului de deputați din Parlament de la 101 la 61?
  2. Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputați din funcție dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?

Potrivit informațiilor preliminare, la prima  întrebare peste 730 de mii de cetățeni au optat „Pentru”, iar peste 260 de mii au optat „Contra”. La a doua întrebare, peste 790 de mii de alegători au ales „Pentru” și peste 200 de mii de cetățeni au ales opțiunea „Contra”.

Plebiscitul, organizat la inițiativa PDM, este unul consultativ. Respectiv, dacă rezultatele acestuia vor fi pozitive, următorul Parlamentul va putea modifica Constituția în conformitate cu decizia poporului. Totodată, potrivit legislației, Parlamentul nu este obligat să modifice Legea Supremă.