Referendumul a început fără incidente. Care sunt sectoarele cu cei mai mulți și cei mai puțini alegători incluși în listele electorale

Astăzi, 19 noiembrie 2017, în municipiul Chișinău are loc referendumul local privind revocarea primarului general. Potrivit vicepreședintelui Consiliului electoral de circumscripție electorală (CECE) nr. 1 Chișinău, Vitalie Miron, toate birourile electorale și-au început activitatea în regim normal, iar incidente nu au fost înregistrate. 

În cadrul unui briefing de presă, Miron a comunicat numărul total de alegători incluși în listele electorale, dar și care sunt sectoarele cu cei mai mulți și cei mai puțini alegători înregistrați:

– Numărul de alegători incluşi în listele electorale de bază: 628 683 de alegători
– Sectorul cu cei mai puţini alegători incluși în listele electorale: Centru – 71 013 alegători
– Sectorul cu cei mai mulți alegători incluși în listele electorale: Botanica – 136 135 alegători
– Suburbia cu cei mai puţini alegători incluși în listele electorale: Condrița – 550 de alegători
– Suburbia cu cei mai mulţi alegători incluși în listele electorale: Durlești 18 666 de alegători

Conform prevederilor Codului Electoral, decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii primarului, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. Astfel, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 570 de chișinăuieni ar trebui să voteze „Pentru” revocarea primarului general. De asemenea, pentru ca referendumul să fie validat, prezența la urne trebuie să fie de cel puțin 1/3 din numărul de alegători incluși în listele electorale de bază, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de alegători.

sursă foto: privesc.eu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *