Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacții după audierea raportului SIS:…

Reacții după audierea raportului SIS: O poveste lungă cu zmei și balauri. R. Moldova – un lagăr de concentrare

După audierea reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de sâmbătă, 8 septembrie, pe subiectul expulzării cetățenilor turci angajați ai liceelor Orizont, deputata Maria Ciobanu a scris pe rețelele de socializare că informația prezentată de SIS ar fi „o poveste lungă, cu zmei și balauri, pe care trebuie să fii imbecil ca să o crezi”. Un alt deputat, Iurie Țap, a declarat că reprezentantul SIS nu a putut să răspundă ferm dacă a fost respectată întocmai legislația națională și tratatele internaționale la care R. Moldova este parte. 

„Mă uit la această poză și mă simt ultimul om de pe pământ… Profesoara din mine plânge, iar deputata se simte neputincioasă, ceea ce mă omoară. Am semnat ieri, înainte de audierile parlamentare, o hârțoagă, prin care m-am obligat să nu divulg secretele din raportul prezentat cu privire la expulzarea celor 7 profesori de la Liceul Teoretic „Orizont”. Nu am auzit niciun secret, doar o poveste lungă, cu zmei și balauri, pe care trebuie să fii imbecil ca să o crezi. Trebuie să recunosc că cei mai mulți vorbitori s-au arătat consternați de acest caz, care a făcut înconjurul lumii în câteva ore. Concluzia mea este că dictatorul s-a transformat în criminal, iar statul Republica Moldova într-un lagăr de concentrare”, a scris deputata liberal-democrată Maria Ciobanu pe facebook.

La rândul să, Iurie Țap, coleg de partid cu Maria Ciobanu, a scris că, la audieri, a fost prezentată „informație irelevantă, dar și tendențioasă”:

„Dupa audieri … Informatie irelevanta, dar si tendentioasa … Raspunsuri evazive… Chiar si deocheate … Pentru conformitate: la intrebarea mea privind respectarea intocmai si in volum deplin a legislatiei nationale si tratatelor (conventiilor) internationale in cazul profesorilor de la LT ” Orizont „, oficialul de la SIS a raspuns precum ca nu este expert in domeniul ultimelor… Oare sa nu cunoasca cei de la SIS obligativitatea respectarii prevederilor acordurilor internationale la care Moldova este parte?! Dar si faptul prevalarii acestora in cazul divergentelor cu legislatia nationala? Incompetenta sau premiditare … Oricum, dezonorat! Apropo, in acest context, Guvernul trebuie sa raspunda la cele trei intrebari ale CEDO … Vom astepta”, a scris Țap pe facebook.

Sâmbătă, imediat după audierile parlamentare în format închis la care au fost chemați reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS), ai Ministerului de Externe și ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, președintele parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, în cazul celor 7 cetățeni turci declarați indezirabili pe teritoriul R. Moldova „întocmai s-a respectat legislația legată de regimul de ședere al străinilor”.

Andrian Candu: „Sub monitorizare, pe parcursul ultimilor 3-4 ani, legat de aceste dosare, au fost peste 48 de persoane, cetățeni străini. În ultimii 4-5 ani, dosare penale chiar au fost deschise, în volum de sute de pagini. În baza investigațiilor și în baza cercetărilor, din cele 47 de persoane, cetățeni străini, 18 persoane au fost declarate ca persoane indezirabile.  Dintre aceste persoane, 7 au fost expulzate astfel cum a apărut și în presă în ultimele zile”.

Andrian Candu: „Din cele ce a fost raportat și publicat de Serviciul de Informații și Securitate, întocmai s-a respectat legislația legată de regimul de ședere al străinilor, de la momentul în care s-a cerut azil, s-a respins cererea de azil, momentul în care au fost declarate persoanele indezirabile și, inclusiv procedurile care au urmat legate de expulzarea acestor persoane. Bineînțeles, multe încă mai sunt de discutat și de audiat. Cred că nu este ultima ședință de acest gen la acest subiect. Mai urmează să se informațiile care sunt de la Biroul Migrație și Azil, Ministerul de Interne, inclusiv Procuratura Generală, deoarece toate acțiunile SIS, au fost desfășurate sub supravegherea unor procurori”.

Joi, 6 septembrie, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ulterior expulzate din R. Moldova. ZdG a scris vineri că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” de la compania armeană Taron Avia a efectuat la 6 septembrie curent o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

sursă foto: facebook.com/ciobanu.md