Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacții de la București. Ce…

Reacții de la București. Ce scrie presa din România

Expertul politic, Dan Dungaciu consideră că „Vladimir Plahotniuc a pierdut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila R. Moldova. ”Totodată Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, consideră că Igor Dodon a fost determinat să o propună pe lidera PAS în această funcție de frica de „frica de Vladimir Plahotniuc”, scrie presa de la București.

„La Chișinău fierbe scena politică. Președintele Dodon, ajuns la putere cu un discurs profund antieuropean, a propus-o pentru funcția de premier pe Maia Sandu, lider politic proeuropean. Ce l-a determinat pe Dodon să facă acest pas? Simplu: frica de Plahotniuc. Urmează vremuri interesante peste Prut, pe care merită sa le urmărim

Digi 24 scrie că situația de la Chișinău este tensionată, după ce Parlamentul – controlat de socialiști și blocul proeuropean – a intrat în conflict cu Curtea Constituțională, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu pare dispus să renunțe la putere. Pentru astăzi sunt anunțate proteste. Încă de sâmbătă seara zeci de persoane au venit să picheteze sediile unor instituții guvernamentale. Întrebarea e cine conduce la Chișinău și ce vor face instituțiile de forță?

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, consideră că pentru a înțelege ce se întâmplă în Republica Moldova în aceste zile trebuie să ne raportăm la data de 3 iunie 2019, când la Chișinău au ajuns concomitent trei reprezentanți importanți: Johannes Hahn, comisarul UE pentru politica de vecinătate și extindere, Dmitri Kozak, reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru Republica Moldova (el este autorul celebrului plan Kozak, care propunea rezolvarea conflictului din Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova, în anii când la putere la Chișinău se afla comunistul Vladimir Voronin – n.r.) și Bradley Freden, director în Biroul de afaceri pentru Europa de Est al Departamentului de Stat.

Această întâlnire, foarte semnificativă, a declanșat tot procesul despre care vorbim astăzi”, a declarat Dungaciu pentru Digi24.

„Dl. Plahotniuc a pierdut din mână sau i-au căzut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, putem vorbi de o veritabilă revoluție, chiar dacă se petrece în Parlament. De fapt, Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, așa-numitul „binom” Dodon-Plahotniuc, făceau toată politica la Chișinău într-o măsură atât de mare, încât au ajuns să-i irite și pe europeni, și pe ruși, și pe americani, susține Dan Dungaciu. 

Pentru astăzi se anunță proteste la Chișinău și deja de sâmbătă seara zeci de persoane au venit, instalând și corturi, ca să picheteze instituții guvernamentale – sediul MAI, al Procuraturii, al Ministerului de Finanțe, al Curții Constituționale.