Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacție întârziată? Comandantul suprem vorbește…

Reacție întârziată? Comandantul suprem vorbește despre noul ministru al Apărării

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a criticat noul ministru al Apărării, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune NTV Moldova.

„Ministru al Apărării a fost numit un băiat care nu cunoaște nimic despre domeniul Apărării şi, după cum spun militarii, nici n-a mirosit praf de puşcă. Am auzit că preşedintele Parlamentului a declarat că acesta s-a născut în familie de militari, că, fiind copil, se juca cu tancurile, de aceea este bun pentru postul de ministru al Apărării. Eu m-am născut în familie de învăţători: mama – învăţătoare, tata – fermier. Ar însemna asta că mă potrivesc pentru postul de ministru al Educaţiei? Chiar dacă mi s-ar propune o astfel de funcție, niciodată nu aş accepta. Dacă ştii că nu pricepi nimic în acest domeniu, de ce te implici?”, a declarat șeful statului.

Menționăm că marți, 24 octombrie, ministrul desemnat al Apărării, Eugen Sturza, a depus jurământul de învestire la  Reședința de Stat. Ceremonia a fost oficiată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care, pentru o zi, a preluat atribuțiile interimatului de președinte și a semnat decretul prin care Sturza este numit ministru al Apărării.

“Numirea de azi s-a realizat printr-o soluție juridică excepțională, din cauza refuzului lui Igor Dodon de a accepta propunerea Guvernului de numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării”, a spus Candu.

Sturza a mulțumit coaliției și colegilor de la PPEM pentru susținere și a precizat că își dorește ca armata să nu fie implicată în jocuri politice.

“Sper ca pe viitor să nu mai avem situații când Constituția R. Moldova este încălcată. Odată cu preluarea mandatului îmi doresc ca R. Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate, într-un furnizor. Este foarte important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocuri politice”, a spus Sturza.

Eugen Sturza anunță, în declarația sa de venituri și proprietăți pentru anul 2015, un salariu total de 352.941 de lei și alți 301.712 lei pentru efectuarea cercetării științifice comandată de Instututul Politic German la tema „Moldova Strategic Conflict Research”. Sturza deține două apartamente: unul cu o suprafață 101 m.p., și al doilea cu o suprafață de 35.8 m.p. Acesta conduce două automobile: un autoturism Dacia Logan (fabricat în anul 2008) cumpărat în anul 2008 cu 57.172 de lei și un BMW X5 (fabricat în anul 2014) – cumpărat în anul 2015, în valoare de 985.000 de lei.

CV-ul lui Eugen Sturza

Studii:
2004-2008 Facultatea de Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova, Chișinău.
Experiența profesională:
2015 – Moderator Reforma administrației publice în cadrul Institutului de Politici și reforme Europene;
2013–2015 Șeful cabinetului prim-ministrului R. Moldova, Guvernul Leancă;
2009–2013 Consilier al prim-ministrului R. Moldova, Guvernul Filat.

Pe 12 septembrie curent, Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), a anunțat  că membrii coaliției de guvernare au decis să propună candidatura lui Eugen Sturza, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova,  la funcția de ministrul al Apărării.

A fost propus un candidat la funcția de ministru al Apărării. Cine este acesta?

La scurt timp, Igor Dodon a anunțat  că a semnat o scrisoare în care recomandă Guvernului să-l înainteze pe Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării. Gaiciuc este originar din satul Pepeni și a îndeplinit funcția de ministru al apărării al R. Moldova în perioada 19 aprilie 2001 – 15 octombrie 2004.

Schimb de favoruri între Igor Dodon și candidatul său la funcția de Ministru al Apărării?

Ulterior, Pavel Filip a criticat acțiunile lui Igor Dodon și spus că va înainta repetat candidatura lui Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Astfel, Guvernul a aprobat , într-o ședință specială, o decizie care se referă la sesizarea Curții Constituționale pe acest caz. Curtea a concluzionat că Președintele R. Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.  

La 19 octombrie curent, Cabinetul de miniștri s-a întrunit  într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al R. Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Amintim că Ministerul Apărării a rămas fără ministru în luna decembrie a anului trecut, după ce Igor Dodon a semnat, la 27 decembrie 2016, un ordin privind demisia ministrului Apărării de atunci Anatol Șalaru, care a pierdut susținerea politică din partea Partidului Liberal, din care făcea parte.

Ulterior, Dodon a menționat că „actul învestirii ministrului Apărării e dincolo de limita legitimității politice și arată cum neputința îi face pe guvernanți să comită erori grave”. Acesta a adăugat că „precedentele pe care democrații au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia tot ei vor avea de pătimit”.