Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția Turciei cu privire la…

Reacția Turciei cu privire la mutarea ambasadei R. Moldova la Ierusalim: A fost încălcat dreptul internațional

Foto: hurimg.com

După Palestina și Liga Arabă, cu un mesaj critic la adresa R. Moldova vine și Ministerul de Externe al Turciei, care susține că este îngrijorat de decizia luată de Guvernul Filip cu privire la mutarea ambasadei R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Suntem profund îngrijorați de informațiile privind mutarea Ambasadei Republicii Moldova în Israel la Ierusalim. Considerăm că este extrem de ciudat faptul că problema statutului Ierusalim, care este de o importanță majoră în ceea ce privește găsirea unei soluții juste și durabile la problema Palestinei, este exploatată din considerente politice interne, încălcând dreptul internațional. Solicităm tuturor membrilor comunității internaționale să respecte rezoluțiile Națiunilor Unite privind Ierusalimul, să respecte statutul său istoric și juridic și să se abțină de la acte iresponsabile care ar periclita stabilitatea regiunii noastre”, se menționează într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe al Turciei.

Decizia cu privire la mutarea ambasadei R. Moldova la Ierusalim a fost luată de Guvernul Filip la 11 iunie, în cadrul unei ședințe care nu a a fost anunțată public. Ministrul de Externe al Palestinei susține că prin această decizie, Guvernul Filip „profită de incertitudinea politică din țara sa pentru a obține sprijin din partea SUA și a Israelului”.

Ierusalimul se află în prezent în centrul conflictului israeliano-palestinian. Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 și a anexat ulterior teritoriul, o acțiune care nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui stat viitor, în timp ce Israelul pretinde orașul drept capitală. Israelul a încercat să convingă națiunile să-și transfere misiunile de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent, SUA și Guatemala și-au mutat ambasadele. Astfel, Moldova ar deveni prima țară europeană care va transfera ambasada în Ierusalim dacă va efectua această mișcare.

Foto: hurimg.com