Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Dodon la candidaturile…

Reacția lui Dodon la candidaturile propuse de PDM în Guvernul Filip

Foto: independent.md

Igor Dodon va semna astăzi, 18 septembrie, demisia miniștrilor Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari. Cât privește numirea noilor candidaturi propuse de PDM, președintele susține că urmează să mai analizeze situația, iar ulterior să ia o decizie.

Șeful statui a precizat că a discutat cu premierul despre remanieri și că este dispus să discute despre acestea doar dacă candidaturile vor fi alese pe criterii profesionale, nu politice.

„Deocamdată, menționez că sunt surprins de propunerile guvernării şi apar un şir de întrebări față de competența, calitatea profesională şi echilibrul politic al acestor candidaturi”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat, Silvia Radu a fost propusă pentru funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar Nicolae Ciubuc în funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Igor Dodon a fost suspendat din funcție de două ori pentru că a refuzat repetat să semneze decretele de numirea în funcție a mai multor miniștri propuși de Partidul Democrat. Drept argument, președintele susținea că unii candidați ar fi dat dovadă anterior de lipsă de profesionalism și inconsecvenţă. Președintele a acționat diferit însă în cazul unei alte candidaturi propusă în noul Guvern. Astfel, în luna martie curent, Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Justiției a magistratei Victoria Iftodi, candidatura PDM la acest post. Șeful statului și-a explicat atunci decizia prin faptul că o cunoaște personal de foarte mult timp pe Iftodi și că aceasta este „una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate”.

Foto: independent.md