Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Dodon după ce…

Reacția lui Dodon după ce Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC

Președintele Igor Dodon susține că numirea socialistului Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale reprezintă „un mod prin care se va promova o reformă autentică a justiției, iar judecătorii vor fi imuni politic și eficienți profesional”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon salută numirea fostului său membru de partid în funcția de președinte al CC.

„Am luat act de decizia CC, apreciez calitățile profesionale ale noului președinte al CC, Vladimir Țurcanu, și mizez pe activitatea cât mai onorabilă a Curții Constituționale”, a scris Igor Dodon.

Totodată, Dodon declară că mizează pe neimplicarea factorilor politici în procesul decizional al Curții Constituționale.

„Consider că cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau animozități personale afișate public” a mai scris Dodon.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.

Țurcan și Manole au ajuns la CC prin votul deputaților PSRM și ai Blocului ACUM, deși Comisia juridică, numiri și imunități a organizat un concurs pentru cele două funcții vacante și i-a desemnat câștigători pe fostul secretar de stat Nicolae Eșanu și ex-ministrul Justiției Vladimir Grosu.

Nici Guvernul nu și-a respectat propriul Regulament al concursului organizat pentru două fotolii vacante de judecător. Deși urma să desemneze doi candidați, Comisia de concurs a Guvernului a pus pe masa Cabinetului de miniștri o listă din patru candidați care au acumulat cel mai mare punctaj. Miniștrii din Guvernul Sandu și-au dat votul pentru Liuba Șova, candidata cu cel mai bun rezultat în concurs, și pentru Nicolae Roșca, cu cel mai mic punctaj în lista celor patru candidați și cel care din 2016 este membru permanent al Biroului PAS.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat la CC pe membrul CSM Serghei Țurcan și avocatul Eduard Ababei.