Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția lui Dodon, după ce…

Reacția lui Dodon, după ce PSRM a depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că „procesele politice din ultimele zile sunt tensionate, dar nu fatale pentru Coaliția de guvernământ” și că blocul electoral ACUM mai are trei zile ragaz ca să retragă proiectul prin care Guvernul și-a asumat răspunderea privind modificarea Legii Procuraturii.

„Există teren și timp (câteva zile) pentru ca inițiativa anticonstituțională să fie retrasă. Există încă răgaz pentru reflecții din partea conducerii Blocului ACUM și pentru înțelegerea faptului că procurorul general nu poate fi subordonat politic, iar Coaliția nu trebuie jertfită pe altarul ambițiilor personale.

Încă se poate ajunge la o înțelegere cumpătată, pentru a ieși din impas, pentru a evita și destrămarea majorității parlamentare, și eventual alegerile anticipate”, a scris Dodon pe Facebook.

Premierul Maia Sandu a prezentat astăzi în Parlament proiectul de hotărâre prin care Guvernul și-a asumat Legea Procuraturii, iar ulterior, deputații socialiștii au depus o moțiune de cenzură prin care cer demisia Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu.

Astfel, Comisia juridică, numiri și imunități trebuie să se convoace în ședință și să ia o decizie, iar în termen de trei zile să întocmească raportul și să propună convocarea ședinței Biroului permanent, care să anunțe când va fi organizată o nouă ședință plenară, în cadrul căreia să fie examinată moțiunea.

Moțiunea de cenzură a socialiștilor vine după ce, miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Miercuri seara, 6 noiembrie, după decizia luată de Guvern, privind asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi au avut o întrevedere, în cadrul căreia Igor Dodon i-au cerut Maie Sandu să retragă proiectul.

Premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul nu va retrage proiectul privind asumarea răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, așa cum a cerut președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.