Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Blocului ACUM după ce…

Reacția Blocului ACUM după ce PSRM nu a venit la discuțiile programate la Parlament

Foto: captură privesc.eu

Blocul ACUM a invitat socialiștii în această dimineață la noi discuții „privind deblocarea situației politice și evitarea alegerilor anticipate”. PSRM nu s-a prezentat însă la negocieri, deși anterior PAS și PPDA au declarat că ar fi dispuși să voteze candidatul PSRM la funcția de speaker.

„Reiterăm poziția noastră comună, unitară a celor două componente ale Blocului Politic ACUM privind disponibilitatea de a susține reprezentatul PSRM la funcția de Președinte al Parlamentului, cu condiția votării de către fracțiunea PSRM a pachetului antioligarhic și a Guvernului asumat de ACUM. Expiră ultimele ore când mai putem elibera țara din captivitatea regimului oligarhic. O alianță dintre PD și PSRM sau alegeri anticipate vor întări regimul dictatorial. Deputații socialiști au acum o șansă să scape de Plahotniuc”, se menționează în declarația făcută de Blocul ACUM după ce PSRM nu s-a prezentat la discuții.

Anterior socialiștii au declarat că PAS și PPDA au poziții diferite, așa că așteaptă o poziție comună a Blocului ACUM: „La momentul de față vedem că pozițiile componentelor blocului ACUM cu privire la cerințele înaintate de PSRM sînt diferite”.

PSRM va convoca astăzi, 7 iunie, ședința Consiliului Republican al partidului, pentru a analiza deciziile Blocului ACUM, dar și propunerile Partidului Democrat.

Anterior, atât socialiștii, cât și Blocul ACUM, insistau ca anume lor să le revină funcția de speaker al Parlamentului, iar negocierile nu evoluau din această cauză. Pe ultima sută de metri înainte de dizolvarea Parlamentului, ACUM a anunțat că cedează funcția de speaker, cu condiția ca PSRM să voteze la prima ședință a Parlamentului pachetul de legi pentru „eliberarea statului”.

Totodată, și democrații sunt disponibili să renunțe la funcția de speaker, cu scopul de a negocia o majoritate parlamentară cu socialiștii. PSRM nu a răspuns însă încă la invitația democraților de a discuta o coaliție.