Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Ambasadei Rusiei în R.…

Reacția Ambasadei Rusiei în R. Moldova la expulzarea diplomaților ruși

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova condamnă decizia de ieri, 27 martie, a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), privind expulzarea diplomaților ruși. 

„Condamnăm cu fermitate actul neprietenos venit din partea moldovenească care a declarat persona non grata trei funcționari ai misiunii diplomatice ruse la Chișinău. Având în vedere absurditatea acuzațiilor împotriva persoanelor menționate, considerăm acest pas drept unul nejustificat și neprietenos. Ghidat de așa-numita „solidaritate europeană”, Chișinăul acționează în detrimentul bunului simț și intereselor proprii, punând astfel sub semnul întrebării sinceritatea declarațiilor recente privind tendința de normalizare a relațiilor ruso-moldovenești. Răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada Federației Ruse în R. Moldova.

La 27 martie, MAEIE a anunțat că trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova au fost declarați persona non-grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în următoarele 7 zile.

Decizia autorităților R. Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional, susțin reprezentanții Ministerului. În cadrul Consiliului European, liderii UE au condamnat cu fermitate atacul din Salisbury și utilizarea de arme chimice indiferent de împrejurări. Ei și-au exprimat profunda compasiune față de toți cei cărora le-a fost amenințată viața și și-au subliniat solidaritatea fără rezerve cu Regatul Unit.

Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există o altă explicație plauzibilă.

Consiliul European a solicitat Înaltului Reprezentant, Federica Mogherini, să îl recheme pe șeful delegației UE în Federația Rusă pentru consultări la Bruxelles.

Nu a întârziat să vină cu o replică și Igor Dodon, președintele R. Moldova. Acesta se arată indignat de decizia luată de Guvern, privind expulzarea din R. Moldova a diplomaților ruși.

„Condamn categoric această nouă provocare anti-rusească. R. Moldova nu și-a asumat niciun fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc… Este şi mai absurdă o acțiune de acest gen acum, după vizita în Moldova a vice-ministrului afacerilor externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, în cadrul căreia reprezentanții tuturor structurilor superioare ale puterii s-au expus pentru restabilirea unor bune relații cu Moscova”, a scris președintele pro-rus pe o rețea de socializare.

Menționăm că la 26 martie, mai multe țări (peste 22 de țări) și-au anunțat decizia de a expulza peste 70 de diplomați ruși. Această decizie a fost anunțată de Germania, Franța, România, Polonia, Lituania, Cehia, Finlanda, Italia, Ungaria etc. De asemenea, Statele Unite au anunţat că vor expulza 60 de diplomaţi ruşi, relatează voanews.com. Serghei Lavrov, ministerul rus de Externe a spus că în foarte scurt timp Rusia are să vină cu un răspuns la aceste expulzări în masă făcute de SUA și alte țări.

Cu două săptămâni în urmă, 23 de diplomați ruși au fost expulzați din Marea Britanie. Aceștia au fost identificați ca agenți nedeclarați ai serviciilor secrete ruse, a declarat premierul britanic, Theresa May. Este una dintre cele mai dure măsuri anunțate după otrăvirea fostului agent Serghei Skripal, informează digi24.ro. Drept răspuns, administrația Putin a calificat acțiunea drept „complet inacceptabilă” și a atenționat că „întreaga responsabilitate pentru deterioararea relațiilor ruso-britanice revine actualilor lideri politici britanici”.

Acțiunile au loc după ce la 4 martie fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal a fost rănit în oraşul britanic Salisbury, probabil fiind atacat cu o substanţă neurotoxică, potrivit anchetatorilor britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigaţiei, substanţa folosită este din gama Noviciok. Fostul agent al Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanţă neurotoxică. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanţei folosite în atac. Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică.

Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury.