Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Ambasadei Germaniei în R.…

Reacția Ambasadei Germaniei în R. Moldova la informațiile apărute despre amenințările la adresa diplomaților moldoveni

Ambasada Germaniei în R. Moldova vine cu o reacție după ce în mass-media au apărut informații eronate despre faptul că angajații Ambasadei R. Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste”, care ar avea legătură cu cei 7 profesori turci expulzați din R. Moldova.

Într-un mesaj al Ambasadei Germane se precizează că nu au existat incidente legate de securitate și că relatările care au fost publicate în presa din R. Moldova sunt eronate.

„Conform poliţiei şi autorităţilor germane de securitate acum o săptămână (pe data de 7.9.) în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin nu a avut loc niciun incident relevant legat de securitate. Reacţiile şi relatările contrare în presă sunt eronate. Declaraţiile false de acest gen periclitează încrederea cetăţenilor Republicii Moldova în informaţii verificabile şi fondate pe dovezi. Acestea nu corespund standardelor europene şi scot în evidenţă importanţa profesionalismului şi independenţei mass-media”, se menționează într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei germane în R. Moldova.

La 7 septembrie mai multe instituții media au declarat că Ambasada R. Moldova din Berlin a ar fi fost evacuată din cauza unor amenințări cu moartea. Postul „Publika TV” a organizat în aceeași zi un talk-show, iar prezentatoarea acestuia, Rita Ursalovschi, declara: „Diplomații și angajații sunt amenințați cu moartea, copiii lor sunt amenințați că li se taie capetele, și această amenințare a venit din partea unor persoane care ar avea legături și cu cele 7 persoane expulzate din Moldova. Acum Ambasada este evacuată, poliția are grijă de ambasada de la Berlin”.

Deoarece e vorba de amenințări foarte serioase, „cu moartea”, „cu decapitarea copiilor”, ZdG a făcut apel la Poliția Germană pentru a afla detalii. Comisarul Kerstin Ismer ne-a răspuns în scris că: „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.