Răspunsul Federației Ruse la Legea anti-propagandă din R Moldova

Reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova acuză guvernarea de la Chișinău de promovarea unei politici antirusești și de limitarea dreptului la informație a cetățenilor. Totodată, aceasta a declarat că Moscova își rezervă dreptul de a veni cu acțiuni de răspuns în legătură cu promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului, care limitează difuzarea canalelor TV din Federația Rusă, informează agenția TASS.

„Regretăm să constatăm că acest act de discriminare directă față de mass-media rusească este un alt atac anti-rus al majorității parlamentare aflate la guvernare la Chișinău”, a subliniat diplomatul rus.

Maria Zaharova consideră că prin aceste acțiuni forțele antirusești din Legislativul de la Chișinău încalcă dreptul fundamental de acces liber la informație, fapt care arată  că R. Moldova se abate tot mai mult de la normele democratice.

Partea rusă consideră că această situație „necesită reacția nu numai a unor astfel de instituții internaționale specializate ca OSCE”, dar și a altor structuri europene.

Deşi deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului de lege, declara în 2016, când proiectul a fost votat în prima lectură în Parlament, că iniţiativa a fost avizată de OSCE, s-a stabilit că acesta ar fi trişat, pentru că reprezentanta OSCE pentru libertatea media, Dunja Mijatovic, a criticat amendamentele drept „o încălcare a standardelor internaţionale privind libertatea de expresie”. Mijatovic şi-a exprimat atunci speranţa că amendamentele vor fi revăzute până la votarea în lectura a doua, pentru a nu „limita libertatea de expresie şi libera circulaţie a informaţiilor”.

Ieri, 10 ianuarie,  a fost promulgat proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut și ca „legea anti-propagandă”. Proiectul prevede  transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu a ratificat această convenție.

Foto: mid.ru


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Dina

  Da ce asa reactii de parca cine stie ce noutate? Este comportamentul tipic agresiv al politicienilor rusi. Gopnicii sau suparat la greu pentru faptul ca moldovenii vor sa scape de zoaia lor informationala.

 2. tolea mereuta

  Rusia este suparata ca rusii de la noi nu se pot informa decit in limba rusa ,recunoscind astfel ca rusii de la noi nu stiu limba de sta,dar vrea sa ne reclame la OSCE,dar nu face acelasi lucru pt,limba rusa obligatorie in Transnistria unde Rusia are trupe ruse si limba rusa ii defavorizeaza si pe moldoveni si pe ukrainienii de acolo,dar se incalca drepturile rusilor la informare in rusa,dar a moldovenilor din Transnistria care nu au acces in romana sau a ukrainienilor in ukraineana,,aceleasi drepturi nu sunt incalcate sau legea se aplica intr-un fel in Moldova si altfel tot in Moldova,dar in partea ”eliberata ”de Rusia ?

 3. Lelea

  Ia te uita cine vorbeste despre democratie, ei ucid jurnalistii lor cu singe rece ori ii baga la dubala si apoi ne dau lectie de democratie….

 4. Don

  Asta este fața harpiei, expresia ei adevarată. Este bintuită de demonii iadului. Nu vorbește ea vorbește satana. La ei totul e posibil. lumea e bintuiită și plină de ură de venin și gata de război. Ei snt convinși că toți sunt dușmani și că lumea e împotriva lor . Și lenin la ei in mauzoleu deja e considerat sfint. Nu lau ingropat că dacă o fac apoi va fi creștinește și se supără iadul. Dar cum să îngropi un idol la care se roagă? De acolo vine și ne invadează hoarda numeroasă de furii și harpii cu măști de creștini în frunte cu pustietaea tataro mongolă cu harpia sfetnic atotștiutor. ne invadează ura lor. Nu mai cred să ajute antizombarea. Deja prea multe minti intunecate au spălat. O națiune zombată iar cei care au rămas să fie nobili și devotați țării sunt eczecutati și persecutați încontinuu. Iar noi le privim programele politice și batem din palme cum lumea capătă trăsăturile fierii. Ei sunt supărați că nu le dăm voie să ne inglobe și devoreze, să ne asimileze ca pe niște robi fără neam și casă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *