Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Răspunsul CEC la sesizarea lui…

Răspunsul CEC la sesizarea lui Munteanu privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor” în campania electorală

La sfârșitul campaniei electorale, Valeriu Munteanu, candidat al Blocului ACUM la Orhei, a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) o contestație în care semnala că Partidul „Șor” ar fi fost finanțat ilegal. CEC precizează însă că „fără dovezi clare care să demonstreze acceptarea cu rea credință a surselor financiare neconforme”, persoanele cu funcție de conducere din cadrul partidului nu pot fi sancționate.

„Pe sfârșitul campaniei electorale am sesizat CEC privind finanțarea ilegală a așa-zisului partid „Șor” de mai multe companii private, care anul trecut au avut contracte cu statul de peste 102 mln. lei (lucru interzis expres de legea electorală), iar în susținerea acuzațiilor mele am trimis CEC și extrase din Registrul Buletinului de Achiziții Publice, unde se vede limpede că banii primiți de la stat de mai multe companii, au ajuns ulterior în visteria de campanie a penalului Șor”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Alina Russu, președinta CEC, preciează însă într-un răspuns la contestația respectivă că persoanele cu funcții de conducere din cadrul partidului nu pot fi sancționate dacă nu există „dovezi clare” că acestea au primit cu rea credință surse financiare neconforme.

Munteanu a mai sesizat și faptul că donațiile oferite Partidului „Șor” de către SRL „Exfactor – Grup” au depășit plafonul. CEC susține însă că donația a fost dublată din cauza unei erori tehnice. Respectiv, raportul financiar al partidului a fost rectificat, iar donația nu mai depășete plafonul stabilit.

„Exfactor-Grup” este, în prezent, una dintre cele mai active companii de construcţii de pe piaţa imobiliară din R. Moldova. ZdG a scris anterior că „Exfactor-Grup” este compania care ridică un hotel cu 12 niveluri în curtea fostului conac urban. Firma condusă de Tonu a efectuat şi lucrările de construcţie şi modernizare la Aeroportul Internaţional Chişinău, controlat de Ilan Şor prin intermediul companiei „Avia Invest”. În septembrie 2018, firma lui Vladimir Tonu a înregistrat la ASP dreptul de posesie asupra hotelului „Cosmos”.  Clădirea fost cumpărată de „Exfactor-Grup” de la „Infoton-Com”, una dintre companiile controlate în trecut de Ilan Şor. Tot „Exfactor-Grup” este și unul dintre fondatorii companiei care a primit dreptul de a dministra „Gările și stațiile auto” pentru un termen de 25 de ani.

În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, Partidul „Șor” a avut venituri și cheltuieli de 19,8 milioane de lei.

Foto: Facebook/Valeriu Munteanu