Raportul Parlamentului după invalidarea alegerilor: Ziua tăcerii ar putea fi exclusă din legislație

Restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, ar putea fi eliminate din legislație. O astfel de recomandare se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău.

Potrivit raportului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

De asemenea, analiza și datele recepționate de Comisia juridică, numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale.

După invalidarea alegerilor locale, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că în situația în care există anumite neajunsuri în legislație ce ține de agitație electorală sau comportamentul concurenților în ziua alegerilor, probabil este cazul de a examina legea electorală. Acesta a mai sugerat atunci că poate ar trebui să nu mai există „ziua tăcerii”. De aceeași părere a fost atunci și premierul Pavel Filip, care menționa că ar fi o soluție renunțarea la „ziua tăcerii”.

Raportul a fost elaborat de Comisia juridică, numiri și imunități, care a fost împuternicită de Parlament să efectueze o expertiză a legislației electorale în legătură cu invalidarea alegerilor locale noi. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Comia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Lider Moldovan

  TOTUL ESTE ÎN MÂNILE TALPEI IADULUI “PLAHOTNIUK”!!!

  Ha! Ha! Ha! Ce formulare ambiguă! Cum că, “ziua tăcerii ar putea fi exclusă din legislație”? Tipică á la Talpa iadului “Plahotniuk”! Ar putea fi exclusă, dar ar putea fi și lăsată în continuare! Că invalidarea mandatului de primar general ales al dlui Andrei Năstase LE-A PRINS ATÂT DE BINE! DE CE SĂ NU MAI ÎNCERCE O DATĂ ȘI ÎNCĂ DE MULTE, MULTE ORI? CĂ PRIMA DATĂ AU FĂCUT-O ȘI S-A TRECUT RELATIV FĂRĂ PIERDERI MARI?

 2. Tobultoc

  Parcă ar fi cântecul cela a lui Dima Bilan “Vsyo v tvoikh rukakh”! Da stai bre, moldovene, că votul a câteva sute de mii de oameni nu poate în mânile unuia, chiar dacă el îi oligarh, uzurpator și chiar și-i talpa iadului!

  În mânele unuia poate fi numai “pisulika” proprie, obiectele personale, în oarecare măsură familia proprie, dar soarta unui popor de aproape 3,5 mln de oameni nu poate fi în mânile unuia singur! Ce suntem în epoca feudală? Unde ne sunt savanții, oamenii de litere, oamenii de artă?

 3. Românașul

  Și ce mă rog, așa oameni de artă și de litere aveți voi, ca să vă apere de acesta, de cum îi ziceți voi, TALPA IADULUI PLAHOTNIUK? Căcatul de mâță ACADEMIC, scriitorul Nicolae Dabija? Păi acesta a fost primul, care va trădat cu schimbarea sistemului de vot! Degrabă, la alegerile din februarie o să vă convingeți de efectele trădării lui pe pielea proprie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *