Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportul Parlamentului după invalidarea alegerilor:…

Raportul Parlamentului după invalidarea alegerilor: Ziua tăcerii ar putea fi exclusă din legislație

Imagine-simbol

Restricțiile legate de agitația electorală în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere, ar putea fi eliminate din legislație. O astfel de recomandare se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale pentru Primăria Chișinău.

Potrivit raportului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

De asemenea, analiza și datele recepționate de Comisia juridică, numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale.

După invalidarea alegerilor locale, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că în situația în care există anumite neajunsuri în legislație ce ține de agitație electorală sau comportamentul concurenților în ziua alegerilor, probabil este cazul de a examina legea electorală. Acesta a mai sugerat atunci că poate ar trebui să nu mai există „ziua tăcerii”. De aceeași părere a fost atunci și premierul Pavel Filip, care menționa că ar fi o soluție renunțarea la „ziua tăcerii”.

Raportul a fost elaborat de Comisia juridică, numiri și imunități, care a fost împuternicită de Parlament să efectueze o expertiză a legislației electorale în legătură cu invalidarea alegerilor locale noi. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, Comia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.