Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportorul UE pentru Moldova: Nu…

Raportorul UE pentru Moldova: Nu suntem orbi. Corupția pune în pericol suveranitatea statului

Interviu cu Petras Austrevicius, europarlamentar, raportor pentru Moldova în cadrul Parlamentului European

– În ultimele luni, după alegeri, clasa politică a R.Moldova nu reușește să numească un guvern. Cum evaluați situația?

– Rezultatele alegerilor au arătat un câștig al forțelor pro-europene, dar la limită. Am considerat că acest rezultat va determina forţele politice învingătoare să parcurgă cea mai scurtă cale pentru crearea unui guvern, a unei coalţiţii de guvernare, pentru a se mişca rapid înainte. Dar se pare că am gândit greşit. Ştim că formarea unor coaliţii nu a fost niciodată un proces simplu. Sunt diferite partide cu diferite ambiţii politice, dar şi cu ambiţii personale,cu scheme. Totuși, politicienii din Moldova trebuie să uite că ei pot conduce ţara aşa cum au făcut-o înainte. Coaliţia este azi abia creată pe jumătate. Nu toate forţele europene fac parte din coaliţia de guvernare. Văd asta ca pe un deficit de stabilitate. Ştiu că e complicat să ajungi la un numitor comun, ştiu că sunt contradicţii personale, dar vâzând războiul din Ucraina, văzând condiţiile economie dificile, întrebarea mea este: Cât mai pot să se joace politicienii din Moldova cu această situație?
Ceasul ticăie, timpul trece, în loc să fi avut déjà Guvernul învestit, cu toate instituţiile lucrând la agenda de asociere, de fapt discuţiile durează şi durează.
Parlamentul European priveşte la această situaţie cu îngrijorare. Nu e plăcut să vedem această situaţie în care lipsesc deciziile ferme şi rezultatele tangibile. Un lucru trebuie să fie clar: agenda de asociere nu se va implementa de la sine. Trebuie să existe o voinţă politică puternică. Şi o capacitate administrativă puternică. Cetăţenii au nevoie de realizări, nu de discuţii. Altfel – timpul e pierdut. Acest rezultat al alegerilor din noiembrie nu va mai putea fi atins cu uşurinţă. Partidele politice pro-europene alese acum trebuie să se grăbească să meargă cât mai curând înainte, dar asta nu se vede. Suntem cam dezamăgiţi.

– Deci consideraţi că cele 3 partide pro-europene trebuie să se unească pentru desemnarea Guvernului?

– Cred că e șansă istorică. Ştiu că e complicat. Toate ţările au avut aşa experienţe dificile de comunicare între partide. Și noi în Lituania am avut asemenea cazuri. Dar, în momentele în care țara era expusă unor situaţii periculoase, în faţa unor momente istorice, întreaga clasă politică a cooperat de comun acord spre binele țării. În Lituania, în 1996 a trebuit să votăm o lege care spunea că prioritatea noastră este UE şi NATO, era 1996! Şi a fost votată această proirotate, chiar dacă un partid sau altul ar fi avut alte opinii, legea aceasta a fost implementată şi asta ne-a dus mai departe. Politicienii trebuie să simtă repsonsabilitatea în faţa ţării, asta e onoarea lor personală.

– Cum poate o ţară să îşi cureţe clasa politică de corupţie? Moldova e încă în lista statelor cu o clasă politică coruptă.
– Atâta timp cât Procurorul General în R.Moldova va fi numit de către vreun partid politic, nu prin proceduri transparente, putem noi oare aștepta schimbări majore? Politicienii nu trebuie să influențeze diverse instituții publice cum ar fi Departamentul Vamal, Serviciul Fiscal, Centrul Anticorupție etc. Uitați-vă la alte state, cum au rezolvat ei problema? Acei procurori și polițiști care luptă cu mafia siciliană, ei au viziune, ei au mâinile libere. Dacă vreun politician încearcă să te influiențeze și dispune de instrumente ca să te influențeze, poți tu să obții orice rezultat bun? E imposibil.
Corupția este o maladie, e o malade grea și trebuie să înțelegem că ajunsă la un anumit grad în instituțiile statului, corupția pune în pericol suveranitatea și stabilitatea din stat. De aceea, corupția trebuie stârpită și prevenită de la început, altfel – va deveni ca un balansoar, adică un partid vine, face abuz de diferite proceduri, și perpetuează corupția, apoi vine următorul și face la fel.
O condiție primară este neimplicarea politicului în combaterea corupției. Nu am încredere în așa numitele instituții de investigare independentă a cazurilor de corupție care sunt de fapt marionete ale partidelor politice. Astfel schimbările nu se vor realiza, iar structurile UE nu vor lua în considerare mimarea acestei lupte de combatere a corupției.
Din această cauză, politicienii de la Chișinău care vor veni la Bruxelles la dialoguri cu liderii UE vor roși, pentru că chestiunea corupției va fi abordată neapărat. Suntem sătui de urări de bine pentru Moldova. Deja e timpul schimbărilor adevărate, care trebuie să aibă loc în Moldova, nu la Bruxelles. Altfel va fi doar un teatru. Vreau să zic că noi nu suntem orbi, noi monitorizăm situația.


– Pentru câteva luni Moldova a fost istoria de succes a Parteneriatului estic. Cum este calificată acum?

– Moldova a fost steaua luminoasă a Parteneriatului Estic. Moldova a ieșit în față spre surprinderea multora. Am fost atât de deschiși și pozitivi în atitudinea noastră și în grăbirea procedurlor de semnare a Acordului de Asociere. Eu am fost raportorul pentru Moldova la UE și vă spun sincer că mi-a fost destul de simplu să conving colegii să accepte și să voteze pentru semnarea Acordului de Asociere, deoarece rezultatele bune erau foarte vizibile. Acum viteza s-a încetinit. E o criză de știri bune din Moldova. Și Moldova de fapt are nevoie de o mulțime de știri bune, cetățenii ei au nevoie de știri pozitive. Situația din regiune este foarte complicată, și e cazul să se facă pași fermi înainte. De aceea la acest moment suntem în așteptarea știrilor pozitive de la Chișinău.

Citiți joi, 12 februarie, în ediția tipărită a ZdG varianta completă a interviului cu Petras Austrevicius