Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportorii APCE cer reforme credibile…

Raportorii APCE cer reforme credibile și ședințe de judecată publice în cazul lui Filat

Oficialii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) recomandă autorităților de la Chișinău să implementeze cât mai urgent reformele ce țin de asigurarea independenței justiției, a pluralismului și independenței instituțiilor media, a luptei împotriva corupției dar și a consolidării sistemului bancar. După ce, recent, au vizitat țara noastră, co-raportorii APCE Valentina Leskaj și Ögmundur Jónasson au făcut public un prim raport de monitorizare a R. Moldova.

Oficialii europeni spun că, în urma întâlnirilor cu reprezentanții societății civile, au constatat că există o lipsă de încredere a cetățenilor în instituțiile de stat: „Am simțit că există o senzație larg răspândită că țara a fost „capturată” de oligarhi, care controlează o parte semnificativă a puterii politice, a sistemului justiției și a economiei, lucru care ar putea fi devastator pentru fundamentele democratice ale Moldovei. Recentul scandal bancar, când un miliard de dolari a dispărut din bănci, amplifică frustrarea oamenilor, dacă nu chiar disperarea lor. O parte dintre tineri, oameni cu studii, nu văd alte opțiuni pentru un viitor mai luminos decât să plece din țară. Pe termen lung, acest lucru va avea un impact negativ asupra țării”, se menționează în document.

De asemenea, reprezentanții APCE își exprimă speranța că ședințele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat vor deveni publice. „Având în vedere faptul că acest caz proeminent se referă la cea mai importantă fraudă din istoria recentă, sperăm ca audierile să devină publice în curând, deoarece este în interesul public să fie un proces cât mai transparent posibil. Am fost asigurați de către autorități că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a investiga pe deplin frauda bancară și că toți cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, se mai menționează în raport.