Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport UE: R. Moldova este…

Raport UE: R. Moldova este afectată de corupția la scară largă

R. Moldova a adoptat o serie de reforme, dar trebuie să facă mai mult pentru a-și îndeplini angajamentele pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Constatarea este făcută într-un raport al Uniunii Europene.

„UE și R. Moldova au relații strânse, consolidate prin acordul de asociere care a intrat în vigoare acum nouă luni. Acest acord ne-a intensificat parteneriatul, sporind cooperarea în unele domenii și consolidând-o în altele. Programul de asociere prezintă în detaliu angajamentele asumate de autoritățile din R. Moldova, printre care cele care vizează lupta împotriva corupției, asigurarea independenței sistemului judiciar, depolitizarea instituțiilor de stat și investigarea fraudelor bancare. S-au înregistrat câteva progrese, dar sunt necesare eforturi suplimentare, în beneficiul cetățenilor noștri”, a spus  Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii și vicepreședinte al Comisiei.

„Primele rezultate ale aplicării acordului de asociere sunt deja vizibile, dar obiectivele finale nu au fost încă atinse”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea. „De la semnarea acordului de asociere dintre UE și Republica Moldova, UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al R.Moldova. Sprijinul Uniunii vizează ocuparea forței de muncă și îmbunătățirea condițiilor de trai din țară. Datorită parteneriatului nostru, au fost create noi oportunități pentru cetățenii și întreprinderile din R.Moldova. Aș sublinia aici faptul că cetățenii Republicii Moldova pot acum să călătorească în spațiul Schengen fără să aibă nevoie de viză. De asemenea, tot mai mulți participă la diverse programe ale Uniunii Europene, precum Erasmus+. Reformele implementate ca parte din programul de asociere vor aduce, sper, și mai multe povești de succes în relațiile noastre”, a menționat oficialul.

Potrivit raportului, trebuie acordată mai multă atenție respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, domeniu în care nu se înregistrează destule progrese, în parte din cauza unor deficiențe ale sistemului judiciar. Ingerența politică observată în sistemul judiciar și în funcționarea autorităților responsabile cu aplicarea legii este o piedică sistemică în calea dezvoltării sociale și economice.

Autorii raportului susțin că sunt necesare investigații suplimentare pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care se fac vinovați de frauda din sistemul bancar. Mediul de afaceri și de investiții este în continuare afectat de corupția la scară largă și de lipsa unor politici consecvente. În plus, faptul că interesele economice se concentrează acum în mâinile unui număr mai mic de persoane generează riscul ca politicile publice să fie influențate de aceste persoane.

În ceea ce privește comerțul, raportul subliniază beneficiile pe care colaborarea între UE și R. Moldova le aduce ambelor părți începând din 2014. UE și-a consolidat poziția de principal partener comercial al R. Moldova – 63 % din exporturile țării se realizează către UE, iar 50 % din importurile sale provin din UE. În 2016, R. Moldova a făcut eforturi semnificative pentru a se alinia la normele și standardele UE.