Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport: Lista celor 13 partide…

Raport: Lista celor 13 partide politice care au ascuns cheltuieli de peste 17,5 milioane de lei în 2018

Foto: seenews.com

În 2018, 13 partide politice au ascuns cheltuieli de peste 17,5 milioane de lei, evitând să le indice în rapoartele de activitate prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC). Analiza aparține Asociației Promo-Lex care a prezentat astăzi, 6 iunie, raportul privind „Finanțarea partidelor politice în R. Moldova. Retrospectiva anului 2018”.

„În rezultatul monitorizării, am constatat neraportarea cheltuielilor din partea a 13 partide politice în cuantum total de 17 591 922 lei, categoria de cheltuieli pentru evenimente publice fiind cea mai netransparentă. Potrivit constatărilor, la acest capitol a fost estimat un cuantum de cel puțin 9 935 568 lei ca fiind neraportați”, a declarat Cornelia Călin, analistă a finanțelor partidelor politice.

Potrivit experţilor, în 2018, Partidul Șor este cel care a ascuns cei mai mulţi bani. Reprezentanţii partidului nu ar fi indicat cheltuieli de peste opt milioane de lei. Partidul Democrat (PDM) nu a raportat cheltuieli de 4,2 mil de lei, Paridul Socialiştilor (PSRM)– 2,3 mil lei, iar Partidul Liberal și Partidul Comuniștilor câte aproximativ 800 de mii de lei.

Totodată raportul mai arată că cei mai mulţi bani au fost cheltuiți pentru presă și publicitate – peste 46 de mil lei, pentru întreținerea sediilor – 25 de mil lei și pentru remunerarea angajaților – peste de 14 mil lei.

Au fost depistate cazuri în care partidele au declarat mai puține sediii decât aveau în realitate sau mai multe, dar nu au raportat cheltuielile pentru arenda clădirilor. Din cele peste două milioane de lei care nu au fost raportați pentru locațiune, cei mai mulți au fost nedeclarați de PSRM și PCRM – peste 700 mii lei și respectiv peste 500 de mii de lei.

Cel puțin șase partide au raportat mai puțini bani cheltuiți pentru remunerarea angajaţilor. În total nu au fost raportate alte două milioane de lei. La PDM experții Promo-Lex au indentificat 54 de persoane implicate în lucru, în timp ce formațiunea anunță doar 25, astfel tăinuind cheltuieli pentru salarii de peste 800 de mii de lei, iar PSRM ar fi cheltuit în plus pentru personal peste 770 de mii de lei.

Celelalte partide care au ascuns cheltuieli în 2018 sunt Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”(PPPDA), Partidul Nostru (PN), Partidul unităţii Naţionale (PUN), Partidul Verde Ecologist (PVE).

Analizând evoluția legislației privind partidele politice, cât și cea electorală din 2018, Promo-LEX u constatat că au fost aduse două îmbunătățiri importante cadrului legal care vizează donațiile în numerar și susținerea financiară a femeilor politiciene. Cu toate acestea, în opinia asociației, sistemul de finanțare politică din Republica Moldova rămâne încă vulnerabil.