Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale…

Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R. Moldova

Mai multe organizații neguvernamentale au elaborat un document ce prezintă acțiunile de discreditare și denigrare la adresa Organizațiilor Societății Civile (OSC) din partea persoanelor publice, funcționarilor publici, bloggerilor și mass-media afiliate, ce au avut loc în perioada septembrie 2016 – decembrie 2017.

Documentul a fost elaborat în contextul înrăutățirii mediului de activitate al organizațiilor societății civile din R. Moldova și a creșterii numărului de atacuri orchestrate la adresa acestora pe parcursul ultimilor doi ani. Autorii acestui document întenționează să atragă atenția asupra faptului că atacurile împotriva societății civile sunt nu doar un pericol pentru funcționarea OSC-urilor, dar și o amenințare la adresa democrației.

„În mare parte, atacurile documentate reprezintă articole mass-media sau intervenții/declarații publice care prezintă ONG-urile drept organizații ce promovează interesele țărilor străine sau sunt afiliate partidelor politice. Totodată, au fost înregistrate cazuri de excludere a OSC-urilor din procesul de elaborare a politicilor publice sau au fost lansate inițiative legislative menite să deterioreze mediul de activitate al OSC-urilor și chiar să limiteze funcționarea lor. Scopul atacurilor asupra OSC-urilor pare să fie descurajarea sectorului asociativ de a se implica activ în afacerile publice sau de a critica inițiativele legislative din parte guvernării care pun în pericol democrația… Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R. Moldova este un document „viu”, ce urmează a fi actualizat în cazul înregistrării noilor atacuri asupra OSC-urilor”, susțin autorii documentului.

Cazurile de intimidare a societății civile au fost menționate și în raportul anual privind „Indicele Perceperii Corupţiei pentru anul 2017”, prezentat de Transparency International. Potrivit acestui raport, represiunile contra ONG-urilor şi mass-mediei sunt caracteristice ţărilor cu un nivel înalt de corupţie. Totodată,  Transparency International a analizat legătura dintre nivelul corupţiei şi libertatea activităţii societăţii civile. „Campaniile de denigrare, intimidare, procesele judiciare şi procedurile birocratice sunt instrumente folosite de unele guverne pentru a-i reduce la tăcere pe cei care depun eforturi în prevenirea şi combaterea corupţiei… Având în vedere represiunile actuale asupra societăţii civile şi mass-mediei, trebuie să întreprindem mai multe măsuri pentru a-i proteja pe cei care sunt vocali împotriva corupţiei”, susține Patricia Moreira, director executiv al Transparency International.

Semnatarii documentului sunt:

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Amnesty International Moldova
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE)
CPR Moldova
Centrul pentru Politici și Studii de Sănătate (Centrul PAS)
Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”
Asociația Presei Independente (API)
Asociația Promo-LEX
WatchDog.md
Transparency International-Moldova (TI-Moldova)
Institutul de Politici Publice (IPP)
IDIS „Viitorul” (IDIS)
Asociația pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
Asociația pentru Politica Externă (APE)
Centrul Internațional „La Strada”