R. Moldova vrea să consolideze cooperarea cu UE în domeniul apărării

Peste 50 de militari moldoveni au participat la mai multe cursuri de instruire, seminare și conferințe tematice, datorită Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), condusă de Uniunea Europeană. „Acest lucru a permis Armatei Naționale să se familiarizeze cu politica de securitate și politica de apărare a UE”, a declarat Eugen Sturza, ministrul Apărării al R. Moldova, în cadrul unei întâlniri cu oficialii europeni, care a avut loc la Bruxelles, pe data de 23 noiembrie.

Eugeniu Sturza, împreună cu președintele Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European, Anna Fotyga și Pedro Serrano, directorul Biroului civil pentru gestionarea crizelor din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE, au discutat, de asemenea, despre instrumentele UE de dezvoltare a capacităților de apărare în gestionarea crizelor.

Reprezentanții ministerului au declarat pentru ZdG că Ministerul Apărării încearcă să consolideze cooperarea cu UE în domeniul politicii externe, securității și apărării.

În acest context, R. Moldova și-a anunțat intenția de a participa la dezvoltarea capacităților de apărare în gestionarea crizelor sub auspiciile Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) prin semnare, la 13 decembrie 2012, a unui acord privind participarea R. Moldova la misiunile de gestionare a crizelor în UE.

Acordul de Asociere dintre Moldova și UE în 2014 a permis R. Moldova să participe la misiunile UE pentru a asigura pacea și stabilitatea la nivel european și internațional. Astfel, în perioada 2014-2017, R. Moldova a trimis trei reprezentanți la misiunea UE în Mali (2014, 2016-2017) și la misiunea în Republica Centrafricană (2015-2016).

„R. Moldova se bazează pe sprijinul constant al UE în reforma din domeniul apărării. Acordul privind îmbunătățirea mecanismelor UE de promovare a păcii și stabilității, aprobat la 27 octombrie 2017, vizează, printre altele, dezvoltarea potențialului militar al țărilor partenere. Acest acord prevede alocarea de fonduri în perioada 2018-2020, oferind Armatei Naționale a R. Moldova oportunitatea de a-și dezvolta potențialul militar. În acest sens, Armata Națională este gata să identifice noi proiecte de cooperare cu UE pentru a contribui la consolidarea sistemului de apărare al țării și la îmbunătățirea nivelului de interacțiune cu armatele țărilor UE”, se arată într-un răspuns transmis de Ministerul Apărării.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Andrușa Năstase

  Dodon nu face spume la gura, sau are ceai si nu se deorgaieste? Ce-au facut ce au dres Filip cu Candu dar macar au pus un Ministrul al apararii un om destept si bun manager.

 2. Efim

  La capitolul apararii Moldova are inca mult de evoluat, asa ca trebuie sa preluam experienta de la cei care au mai multa astfel de experienta.

 3. Iacob Tofan

  29.11.2017

  Despre discriminarea nerușinată a pensionarilor RM și nu numai

  Domnilor DEMNITARI, oare fiecare cetățean al RM e obligat să cunoască toate legile și codurile, pentru a putea bate alarma în caz de încălcare a drepturilor?
  În Codul fiscal al Republicii Moldova scrie:
  Capitolul 5
  ÎNLESNIRI LA PLATA IMPOZITULUI PE BUNURILE IMOBILIARE
  Articolul 283. Scutirea de impozit
  (1) De impozitul pe bunurile imobiliare sînt scutiţi:
  a )………………………….. ș. a. m. d.
  h) persoanele de vîrstă pensionară, ș. a. m. d.
  i ) ………………………….. ș. a. m. d.
  Ajungând la vârsta de pensionare, am fost scutit numai parțial de impozitul pe bunurile imobiliare.
  Asta e situația mea, dar poate și a altora.
  Altă problemă, care, la sigur e a tuturor pensionarilor și chiar a nepensionarilor.

  Muncind 50 de ani în școlile Statului, am construit și o gospodărie individuală, care, spre final, vreau să o fac cadou copiilor.

  De ce copiii mei trebuie să plătească impozit Statului pentru acest cadou?
  Eu am construit această gospodărie din salariul impozitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *