Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova atrage oligarhii cu…

R. Moldova atrage oligarhii cu dosare penale

Finanțatorul milionar al familiei Ianucovici Serghei Kurchenko vrea să obțină cetățenia R. Moldova. Potrivit unor documente prezentate de către Iurii Artiuhov, vice directorul Serviciului de Securitate Ucrainean, Serghei Kurchenko a transmis toate actele necesare pentru începerea procedurii de obținere a cetățeniei R. Moldova, relatează segodnya.ua.

„Printre documentele prezentate de către Kurchenko găsim pașaportul Federației Ruse, eliberat în anul 2014 și cazierul judiciar ucrainean în care nu este indicat că acesta se află în urmărire internațională și este cercetat penal”, a declarat Iurii Artiuhov.

Amintim că omul de afaceri ucrainean Serghei Kurchenko, într-o perioadă foarte scurtă de timp, a construit un imperiu de petrol, gaz, energie și companii financiare, precum și un trust de presă numit „Vetek Group”. Totodată, compania „Gas Ukraine”, controlează 18 la sută din piața de gaz lichefiat din Ucraina, având un venit anual de peste 10 miliarde de dolari.

Serghei Kurchenko este un apropiat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici şi se află pe lista sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, pentru că se vehiculează că acesta ar fi finanțat pe separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Kurchenko s-a refugiat în Rusia anul trecut, la puțin timp după îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici, și este investigat în Ucraina pentru fraudarea investitorilor în companiile sale și pentru evaziune fiscală de milioane de dolari, efectuată cu sprijinul fostului regim de la Kiev.