Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM depune o sesizare la…

PSRM depune o sesizare la Curtea Constituțională

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) depune la Curtea Constituțională o sesizare privind numirea Silviei Radu în funcția de primar general interimar al municipiului Chișinău.

„Vrem ca judecătorii Curții Constituționale să ne spună foarte clar dacă primarul interimar are dreptul legal să numească un alt primar interimar. Noi considerăm că acest lucru este inadmisibil”, a declarat Ion Ceban, șeful fracțiunii în Consiliul municipal Chișinău.

De asemenea, el a menționat că  la Primăria municipiului Chișinău a fost înregistrată o contestație semnată de 19 consilieri din partea PSRM și din partea altor fracțiuni, care solicită „anularea numirii ilegale a Silviei Radu în funcția de viceprimar și primar interimar al municipiului Chișinău, pentru că nu au fost respectate dispozițiile legislației prin faptul că viceprimarul poate fi numit doar de un primar general ales prin vot universal, iar în cazul de față, primarul interimar, Nistor Grozavu și-a depășit atribuțiile”, a spus Ceban.

Amintim că, la 6 noiembrie, Nistor Grozavu, cel care a îndeplinit în ultimele luni interimatul funcției de primar al mun. Chișinău a anunțat că se retrage din funcția pe care a deținut-o. Acesta rămâne, în continuare, viceprimar. Decizia a fost luată la scurt timp după ce tot Grozavu a anunțat că fosta directoare a companiei „Gas Natural Fenosa”, Silvia Radu, și consilierul municipal al PPEM, Ruslan Codreanu, au fost numiți în calitate de viceprimari ai capitalei.

foto: protv.md

„Am luat decizia de a identifica doi candidați potriviți pe care să-i propun. Dna Silvia Radu, după mine, este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul Primăriei. Vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției. Îi mulțumesc foarte mult pentru discuțiile pe care le-am avut până să accepte, dar mai mult îi mulțumesc că a acceptat funția într-o situație de criză. Pe dl Codreanu îl cunoașteți cu toții. Este consilier municipal, un om cu o bogată experiență, creativ și inspirat. Amândoi sunt serioși, integri și buni profesioniști…. ”, a punctat Grozavu.

Acesta a explicat că a semnat dispozițiile prin care cei doi au fost numiți viceprimari, după ce Consiliul Municipal Chișinău a refuzat, la două ședințe consecutive să examineze subiectul numirii acestor două persoane.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016, la care a participat și Silvia Radu, proaspăt numită în funcția de primar general interimar al Capitalei, a obținut 1472 de voturi în mun. Chișinău, ceea ce reprezintă  0,35 % din totalul voturilor valabil exprimate, conform datelor CEC. În campania electorală, Silvia Radu a cheltuit 4.678.540 de lei.