Protestul anagajaților CFM. Ce spune admnistrația întreprinderii de stat?

La 11 martie, mai mulți angajați CFM au protestat în fața Guvernului, cerând conducerii întreprinderii de stat achitarea restanțelor salariale. „Vrem salarii la timp! Fără șomaj tehnic! Vrem să lucrăm acasă!”, au scandat oamenii.

Administrația Î.S. „Calea Ferată din Moldova” anunță, într-un comunicat de presă, că a luat act de revendicările angajaților CFM, care au protestat, în fața Guvernului și dă asigurări că administrația întreprinderii va utiliza toate pârghiile necesare și va pune în aplicare, în cel mai scurt timp, soluțiile identificare pentru depășirea crizei.

„În pofida tuturor speculațiilor și impedimentelor de ordin financiar, din momentul preluării mandatului de Director General, din august 2015, de către Iurii Topală, salariile sunt achitate lunar, conform graficului achitărilor în termen. Restanțele salariale sunt „moștenite”, iar actuala administrație depune eforturi pentru lichidarea acestora în termeni reali”, este menționat în comunicatul de presă trimis de CFM.

Ei susțin că situația CFM este afectată nemijlocit de factorul geopolitic. „Chiar dacă, la moment, grație încheierii noilor acorduri cu unii agenți economici atât autohtoni, cât și internaționali privind transportarea pe cale feroviară a mărfurilor, situația economico-financiară a întreprinderii înregistrează o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, totuși, comparativ cu nivelul de lucru înregistrat până acum câțiva ani, activitatea întreprinderii a scăzut, în pozițiile minime, cu peste 30 la sută și respectiv, în cele maxime, cu 40-50 la sută. În pofida tuturor impedimentelor existente, administrația CFM dă asigurări că toți salariații întreprinderii își vor ridica salariile restante în timpul apropiat”, menționează administrația.

Principalele revendicări ale protestatarilor este achitarea, până la 31 martie curent, a restanțelor la salarii, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat; restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămână, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare și majorarea salariului, în legătură cu creșterea tarifelor pentru serviciile comunale, a prețurilor la mărfurile de larg consum și devalorizarea valutei naționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *