Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX semnalează sute de încălcări:…

Promo-LEX semnalează sute de încălcări: recompense bănești, transport organizat și buletine fotografiate

Observatorii Promo-LEX au raportat peste 500 de nereguli în ziua alegerilor. Cele mai multe cazuri observate țin de fotografierea buletinelor de vot (36 de cazuri) și deficiențele în listele electorale (33 de cazuri).

Observatorii misiunii Promo-LEX au mai raportat 27 de cazuri de tentative și situații de recompensare materială sau bănească a alegătorilor. De exemplu, trei alegători din regiunea Transnistriană au declarat că pentru votul pentru candidatul PDM se oferă o recompensă de 20 de dolari.

Alte 24 de cazuri au fost semnalate pentru votarea în grup. Mai exact, mai multe persoane s-ar fi aflat concomitent în aceeași cabină de vot. La o secție de votare din Durlești, două doamne au intrat in cabina de vot pentru a vota împreuna. După unele observații ele nu au reacționat și au votat în comun.

Observatorii au raportat și circa 23 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Fenomenul transportării organizate a fost semnalată prepoderent în cele două circumscripții din stânga Nistrului.

Alte cazuri semnalate de observatori:

– Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 10 cazuri

– Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

– Agitație electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 14 cazuri.

– Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare – 14 cazuri.

– Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 9 cazuri.

Urmăriți harta interactivă de pe Ziarul de Gardă pentru a vizualiza în timp real rezultatele alegerilor în circumscripția națională și circumscripțiile uninominale.