Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Monitorizarea alegerilor locale din 20…

Monitorizarea alegerilor locale din 20 mai: împărțirea cadourilor și mesaje care instigă la ură

Misiunea de Observare Promo-LEX a lansat ieri, 19 aprilie, primul raport de monitorizare a alegerilor locale din 20 mai 2018. Membrii misiunii au vorbit despre mai multe cazuri de obstrucționare a activității observatorilor Promo-LEX, cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală și de utilizare a resurselor administrative, încălcări ale legislației privind raportarea financiară.

Cei mai activi candidați sunt cei care s-au înscris în cursa electorală pentru funcțiile vacante de primar al mun. Bălți și Chișinău. Autorii raportului susțin că în această perioadă au identificat cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală, în ambele fiind implicat candidatul desemnat de PSRM pentru funcția de primar al mun. Bălți și Fundația de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”.

Finanțarea campaniei politice/electorale

Cel puțin 478.890 de lei au fost cheltuiți pentru activități cu tentă electorală efectuate de potențialii candidați înainte de înregistrarea acestora, conform estimărilor Promo-LEX. După înregistrarea în calitate de candidați în alegeri, cel puțin 2 dintre aceștia (Ion Ceban – PSRM și Reghina Apostolova – PPȘ) au efectuat cheltuieli pentru activități electorale estimate la 160.441 de lei: PSRM – 151 703 lei, PPȘ – 8.738 lei. Totodată, Promo-LEX semnalează că nici un concurent electoral nu și-a deschis cont „Fond electoral”, prezumând încălcarea legislației prin efectuarea cheltuielilor în afara contului „Fond electoral”. Către 17 aprilie 2018 CEC nu a publicat niciun raport financiar al concurenților electorali – partide politice, deși are obligația de a publica rapoartele financiare în termen de 48 de ore din momentul recepționării acestora.

Candidații independenți sunt tratați în mod inechitabil

În opinia Asociației Promo-LEX, cele 10.000 de semnături p ecare trebuie să le adune un candidat independent care vrea să se înscrie în cursa pentru Primăria mun. Chișinău și Bălți reprezintă un număr mult prea mare, comparativ cu numărul de semnături ce urmează a fi colectate de către candidații la funcția de deputat în circumscripții uninominale.

Autorii raportului se arată deranjați și de mesajele concurenților electorali prin care instigă la ură.

În contextul alegerilor locale noi din 20 mai 2018, Promo-LEX a monitorizat, inclusiv, cazurile de discurs instigator la ură, sexist și instigare la discriminare în mesajele concurenților, precum și alte forme de intoleranță manifestate public. De exemplu, candidatul PSRM Ion Ceban a făcut uz de discurs instigator la ură. De cealaltă parte, candidatul desemnat de PPPDA, Andrei Năstase, a fost vizat de cel puțin două ori în mesaje sexiste, instigatoare la discriminare și violență”, a declarat Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX.

Activitatea Misiunii de Observare a Alegerilor se desfășoară pe durata perioadei electorale prin implicarea a opt observatori pe termen lung (OTL) în toate circumscripțiile electorale constituite pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018. În ziua scrutinului, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt (OTS) în fiecare din cele 375 secții de votare (SV) deschise. Toți observatorii implicați în procesul de monitorizare sunt instruiți în cadrul seminarelor organizate de către Misiune și semnează Codul de conduită al Promo-LEX pentru observatorii naționali independenți, obligându-se să acționeze operativ, cu bună credință și în mod non-partizan. Activitatea tuturor observatorilor este coordonată de echipa centrală a Asociației.