Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Promo-LEX: „Fiecare al cincilea primar…

Promo-LEX: „Fiecare al cincilea primar ales în Moldova este femeie”

Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, doar 20,6% dintre primarii aleși sunt femei. Potrivit experților Asociației Promo-LEX, partidele din R. Moldova care promovează femeile în rândul candidaților, le poziționează pe locuri cu mai puține șanse de a accede la o funcție decizională. Astfel, după validarea rezultatelor alegerilor din această vară, din 898 de primari doar 185 (20,6%) sunt femei, deci fiecare al cincilea primar este femeie.

imagPotrivit experților Promo-LEX, Partidul Liberal Democrat din Moldova are cele mai multe femei alese la funcția de primar – 57; pe locul doi se află PDM cu 51, iar pe trei PCRM. La polul opus al clasamentului se află Mișcarea „Ravnopravie”, PPCNM și PPRM care nu au reprezentanți de sex feminin în primării. Totodată, această tendință a fost și în cadrul alegerilor locale generale din 2011. Atunci, din 898 de primari, 166 (18,51%) au fost femei și din 11.750 de consilieri de nivelul I și II – 3.239 (27,57%) au fost femei. Astfel, fiecare al cincilea primar și respectiv fiecare al patrulea consilier era femeie.

„Din analiza efectuată de Promo-LEX putem spune că la toate nivelurile decizionale reprezentarea femeilor este una scăzută. Acest lucru se datorează faptului că în Moldova predomină atitudinea patriarhală, precum și un stereotip legat de participarea femeilor în procesul decizional. Totodată, partidele care promovează candidaţii femei, le promovează pe poziţii mai puțin eligibile, adică cu mai puține șanse de a accede într-o funcție decizională. De asemenea, femeile candidate au și un acces mai redus la resurse financiare în timpul campaniei electorale”, menționează Aliona Apostu, analistul electoral al Promo-LEX.

Experții Promo-LEX consideră că este necesară elaborarea unui cadru legal, prin care fiecare formațiune politică să asigure înaintarea unui număr egal de femei și de bărbați pe fiecare segment: primari, consilieri locali, consilieri raionali, deputați și poziționarea acestora pe liste să fie echitabilă. Totodată, concurenții electorali ar trebui să promoveze femeile în funcții eligibile și pe poziții echitabile cu cele a bărbaților.

Menționăm că Misiunea de Promo-LEX Observare a monitorizat perioada Alegerilor Locale Generale 2015 prin intermediul a peste 1500 de observatori naționali. De asemenea, în acest scrutin, Asociația a desfășurat campania „IEŞI la VOT!”, care a avut drept scop promovarea și încurajarea votului informat și conștient în rândul alegătorilor din R. Moldova.

Misiunea de Observare Promo-LEX se declară neutră și echidistantă față de concurenții electorali, nu este un organ de anchetă și nu își asumă obligația expresă de a proba constatările observatorilor.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfășurată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Misiunea de Observare a Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este susținută financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) și Consiliul Europei și beneficiază de asistență tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Opiniile exprimate în cadrul acestui comunicat aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.